Τι στίγμα άφησε η θητεία της Sheryl Sandberg στο Facebook; Είναι περίπλοκο

Τι στίγμα άφησε η θητεία της Sheryl Sandberg στο Facebook; Είναι περίπλοκο
epa06999079 COO of Facebook Sheryl Sandberg testifies before a Senate Intelligence Committee hearing on 'foreign influence operations and their use of social media platforms' in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 05 September 2018. Lawmakers are expected to ask the top executives what measures they are implementing to protect their online content from Russian propaganda and political censorship. CEO of Alphabet (Google) Larry Page was invited to testify but did not show. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Sheryl Sandberg είναι αναμφισβήτητα η πιο διάσημη και σημαντική γυναίκα της Silicon Valley στον 21ο αιώνα.

του Jacob Carpenter

Ο Steve Jobs οδήγησε την Apple να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, πουλώντας εκατοντάδες εκατομμύρια πολύτιμα iPhone, ωστόσο συχνά αντιμετώπιζε τους άλλους με περιφρόνηση και εκμεταλλευόταν πρόθυμα τις υποτυπώδεις συνθήκες εργασίας στην Κίνα. Ο Jeff Bezos μετέτρεψε την Amazon σε ένα μεγαθήριο, επανασχεδιάζοντας τον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά η εταιρεία του αποδεκάτισε πολλές μικρές επιχειρήσεις ενώ ωθούσε τους υπαλλήλους της στο χείλος του γκρεμού.

Η ίδια αρχή ισχύει τελικά για τη Sheryl Sandberg, αναμφισβήτητα την πιο διάσημη και σημαντική γυναίκα που κοσμεί τη Silicon Valley στον 21ο αιώνα.

Η Sandberg, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αποχωρήσει από την μητρική Meta του Facebook το φθινόπωρο μετά από 14 χρόνια εργασίας στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, θα μείνει στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας ως άλλη μια απογοητευτικά περίπλοκη μορφή.

Από μια αυστηρά επιχειρηματική σκοπιά, η Sandberg κατατάσσεται μεταξύ των σπουδαίων πρωτοπόρων της εποχής μας. Ως δεξί χέρι του διευθύνοντος συμβούλου Mark Zuckerberg και ο «κινητήρας» πίσω από τη μηχανή χρήματος που βασίζεται στη διαφήμιση του Facebook, η Sandberg οδήγησε την εταιρεία στα σημερινά ύψη: 118 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα. Ενώ η δύναμή της έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια  το έργο της έχτισε τα θεμέλια του τεράστιου αναστήματος του Facebook.

Ως μία από τις λίγες γυναίκες σε υψηλές διοικητικές θέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, η Sandberg επηρέασε αμέτρητες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Περιέγραψε την εμπειρία στις αρχές της δεκαετίας του 2010 με το βιβλίο της, Lean In: Women, Work, and the Will to Lead, μια ξεκάθαρη έκκληση για ενδυνάμωση και ισότητα στο χώρο εργασίας. Αυτό το μήνυμα συνεχίζεται μέσω δομημένων δικτύων υποστήριξης για γυναίκες που οργανώνονται γύρω από το εμπορικό σήμα Lean In.

Η Sandberg αντιμετώπισε επίσης μια προσωπική τραγωδία – τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της, Dave Goldberg, το 2015 σε ηλικία 47 ετών – με χάρη. Η προθυμία της να μιλήσει ανοιχτά για τη θλίψη βοήθησε στην ομαλοποίηση της υγιούς έκφρασης συναισθημάτων μεταξύ των στελεχών υψηλού προφίλ.

Όμως…

Η Sandberg αναπόφευκτα θα θεωρηθεί συνένοχος στις υπερβολές και την αμέλεια του Facebook. Η θητεία της συνέπεσε με την άνοδο της μικροστοχευμένης διαφήμισης, το σκάνδαλο απορρήτου δεδομένων της Cambridge Analytica, την ενίσχυση της ρητορικής μίσους και τις ψευδείς πληροφορίες.

Ενώ η Sandberg ενίσχυσε το προοδευτικό προφίλ της με το Lean In, έχει χάσει έκτοτε κάποια από τη λάμψη του, εξαιτίας της απροσεξίας της στη δομική ανισότητα.

Η ακεραιότητα της Sandberg, η οποία της έδωσε έναν αέρα αυθεντίας κατά τη διάρκεια της ακμής του Lean In, έχει επίσης τεθεί υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, μια αναφορά της Wall Street Journal, η οποία περιείχε λεπτομερείς ισχυρισμούς ότι προσπάθησε να «σκοτώσει» ένα ειδησεογραφικό άρθρο σχετικά με μια προσωρινή περιοριστική εντολή εναντίον του τότε φίλου της, υποβάθμισε την εικόνα της ως είδωλο για τις γυναίκες.

Συνολικά, τα καλά και τα κακά της θητείας της Sandberg στο Facebook την τοποθετούν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τους άντρες ομότιμούς της.

Είναι μια αναμφισβήτητα λαμπρή μορφή, που κινήθηκε με οξυδέρκεια στο χώρο των επιχειρήσεων και την πολιτική της Big Tech, ανοίγοντας το δρόμο για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Της αξίζει επίσης η κριτική που πηγάζει από τους προσωπικούς και επαγγελματικούς συμβιβασμούς που τροφοδότησαν την άνοδό της.

Τελικά, η Sheryl Sandberg δε μπορούσε να τα έχει όλα. Ίσως αυτό να είναι μεγάλη απαίτηση για οποιονδήποτε στη θέση της.

Πηγή: Fortune.com