Τη στήριξη του ΟΠΕΚ κατά των αμερικανικών κυρώσεων ζήτησε ο Νικολάς Μαδούρο

Τη στήριξη του ΟΠΕΚ κατά των αμερικανικών κυρώσεων ζήτησε ο Νικολάς Μαδούρο
epa07351370 Venezuelan President Nicolas Maduro speaks during an event at Bolivar Square, in Caracas, Venezuela, 07 February 2019. Maduro thanked the marches that invites people to sign a letter to the United States rejecting their interference in Venezuela. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τον ΟΠΕΚ που τείνει να αποφεύγει τις πολιτικές διενέξεις που εμπλέκουν μεμονωμένα μέλη του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε την υποστήριξη του ΟΠΕΚ εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας του, επικαλούμενος τις επιπτώσεις τους στις τιμές του πετρελαίου και δυνητικούς κινδύνους για άλλα μέλη του πετρελαιοεξαγωγικού οργανισμού.

Όμως πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Βενεζουέλα, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση. Ο ΟΠΕΚ λέει πως ενδιαφέρεται για την πετρελαϊκή πολιτική, όχι για την πολιτική.

Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι περισσότερες χώρες της λατινικής Αμερικής, έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον αντίπαλο του Μαδούρο Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Μαδούρο διατύπωσε το αίτημά του σε επιστολή με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου που εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο και την οποία είδε το Reuters.

«Η χώρα μας ελπίζει να λάβει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και της υπουργικής διάσκεψής του, στη μάχη που δίνουμε τώρα εναντίον της παράνομης και αυθαίρετης παρείσφρησης των Ηνωμένων Πολιτειών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μαδούρο.

Ζητώ «τη σταθερή υποστήριξη και συνεργασία σας για να καταγγείλουμε από κοινού και να αντιμετωπίσουμε αυτή την αναίσχυντη αφαίρεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων από ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Μαδούρο προσθέτει πως ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να βοηθήσει να προσδιορισθούν δυνητικές λύσεις με βάση «τον αντίκτυπο που έχει αυτή η δράση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τις άλλες χώρες … αυτού του οργανισμού».

Ο ΟΠΕΚ τείνει να αποφεύγει τις πολιτικές διενέξεις που εμπλέκουν μεμονωμένα μέλη του. Πέρυσι είχε αρνηθεί αίτημα του Ιράν να συζητήσει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Νέα κινητοποίηση ετοιμάζει η αντιπολίτευση για να πιέσει τον στρατό 

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ετοιμάζεται για άλλη μια κινητοποίηση αύριο, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ηγέτη της, του Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις στους στρατιωτικούς και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο περίπου 50 χώρες, ζήτησε να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Βενεζουέλα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Νεολαίας και για “να σταλεί ένα μήνυμα” στον στρατό.

“Θα κινητοποιηθούμε σε όλη τη χώρα για να πετύχουμε την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση”, είπε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Πολλοί τόνοι φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης παραμένουν αποθηκευμένοι από την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση Τιεντίτας, την οποία έχει αποκλείσει ο στρατός της Βενεζουέλας. Ένα δεύτερο κέντρο αποθήκευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Βενεζουέλα θα δημιουργηθεί στη Βραζιλία, στην Πολιτεία Ροραΐμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λέστερ Τολέδο, ο ειδικός απεσταλμένος του Γκουαϊδό στην Μπραζίλια.

Ο Τολέδο έκανε αυτήν την ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούζο. “Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούμε τον χώρο μαζί με τις βραζιλιάνικες αρχές για να δούμε πού θα εγκατασταθεί αυτό το κέντρο και από την επόμενη εβδομάδα θα οργανώσουμε τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας”, είπε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που αρνείται ότι υπάρχει “ανθρωπιστική κρίση” στη χώρα του, δεν δέχεται τη βοήθεια θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα “πολιτικό σόου” και ένα πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται για τις ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015, λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έστειλε ειδικές δυνάμεις στην Τατσίρα, μια Πολιτεία που συνορεύει με την Κολομβία.

Η αντιπολίτευση θέλει επίσης με την αυριανή κινητοποίηση να τιμήσει τη μνήμη των περίπου 40 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις 21 Ιανουαρίου.

“Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να σώσουμε ζωές χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια” είπε ο 35χρονος Γκουαϊδό ο οποίος βασίζεται στη στήριξη των ΗΠΑ και πολλών χωρών στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, η κυβέρνηση του οποίου δεν έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής “ελεύθερων εκλογών” στη Βενεζουέλα, πριν συναντηθεί μια μια αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης στη Ρώμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters