Τι θα ακούσει στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τι θα ακούσει στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - EUROGROUP - ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Το μήνυμα των Ευρωπαίων στην Αθήνα είναι ένα: O χρόνος τελειώνει.

Δύσκολο αναμένεται το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στη Μπρατισλάβα, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δε χάνουν ευκαιρία για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στα 15 προαπαιτούμενα, που συνδέονται με την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα υπενθυμίσουν με νόημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πως ο χρόνος τελειώνει και θα τονίσουν πως εάν τα 15 ορόσημα δεν έχουν κλείσει έως τα τέλη του μήνα, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την έγκριση της δόσης και από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, κορυφαίος αξιωματούχος του Eurogroup προειδοποιεί ότι εάν δεν υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα έως τα τέλη Οκτωβρίου, τότε χάνουμε τα 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία δεν θα είναι πια διαθέσιμα.

Η λίστα των 15 ορόσημων ή milestones, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα παραμένει «κόκκινη», αφού μόλις 2 δράσεις έχουν ολοκληρωθεί. Αν και, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι σε καλό δρόμο και ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας ένα όνομα (του Γάλλου Ζακ Λε Παν). Ωστόσο, στα υπόλοιπα ζητήματα, κυρίως σε όσα αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, επισημαίνουν με νόημα.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσφορία για το κλίμα «άρνησης εφαρμογής», όπως αυτό εκφράζεται από  το σύνολο σχεδόν των υπουργών της κυβέρνησης, κάτι που επισημαίνεται από σωρεία αξιωματούχων.

Το μήνυμα που θα σταλεί εκ νέου μετά το Eurogroup θα είναι «ούτε ευρώ εάν δεν υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας», ενώ αναμένονται και πιο αυστηρές δηλώσεις από τους «σκληρούς» του Βορρά, που ήδη κάνουν λόγο για déjà vu, καθώς βλέπουν το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται ξανά με την αξιολόγηση.

Στη λίστα των 15 προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται:

-Η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.

-Η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων  που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

-Η αναθεώρηση -προς τα κάτω- της  έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

-Η αναθεώρηση –και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

-Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κλπ.

-Η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

-Η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ  σε στρατηγικό επενδυτή.

-Η τροποποίηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση το κόστος.

-Ο ορισμός του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

-Η μεταφορά στο νέο Ταμείο μιας ομάδας ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων το πακέτο των μετοχών του ΟΤΕ, το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, καθώς και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ.

-Η νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

-Η έναρξη της διαδικασίας για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.

-Η παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

-Η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα 15 προαπαιτούμενα