Τι θα αλλάξει στη φορολογία εισοδήματος

Τι θα αλλάξει στη φορολογία εισοδήματος
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σενάρια για ενιαία φορολογική κλίμακα για τα φετινά εισοδήματα. Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

To ενδεχόμενο θέσπισης ενιαίας φορολογικής κλίμακας, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά για τη φετινή χρονιά το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται επί της ουσίας για σχέδιο φορολόγησης του συνόλου των εισοδημάτων που θα έχουν φέτος οι φορολογούμενοι με μια ενιαία, κλίμακα φόρου. Τις σχετικές προαναγγελίες έκανε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, γνωστοποιώντας πως εξετάζονται διάφορες επιλογές, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Το υπό εξέταση σχέδιο για τα φετινά εισοδήματα φέρεται να προβλέπει ενιαία φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Άλλες πληροφορίες θέλουν στην ίδια φορολογική κλίμακα να επιχειρείται και υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών, πρόταση όμως η οποία φαίνεται να προσκρούει στις αντιρρήσεις των δανειστών.

Στόχος, ωστόσο, του οικονομικού επιτελείου είναι η θέσπιση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς, με ξεχωριστή κλίμακα.

Τι μένει εκτός

Πέραν των αμφιβολιών που εγείρονται για την φορολογική «τύχη» των ελεύθερων επαγγελματιών, δεδομένων των ενστάσεων των δανειστών, από τη φορολόγηση με βάση την ενιαία κλίμακα, θα προβλέπεται η εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών εισοδημάτων, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, οι μετοχές, οι τόκοι των καταθέσεων και τα χρηματοοικονομικά παράγωγα. Αυτές οι κατηγορίες εισοδήματος θα φορολογούνται αυτοτελώς.

Από τα σχέδια για ενιαία φορολογική κλίμακα εκτιμάται πως θα εξαιρεθούν και άλλες ειδικές κατηγορίες – που ήδη απαλλάσσονται του φόρου – όπως τα επιδόματα ανεργίας, επιδόματα πολυτέκνων, μισθοί και συντάξεις ατόμων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας, κλπ.

Πηγή: news247.gr