Τι θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου η ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική 

Τι θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου η ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική 

Τη στοχοθεσία της σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και τον πληθωρισμό πρόκειται να αποκαλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη 22 Ιουλίου. 

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα δημοσιοποιήσουν τις σκέψεις τους για τα επιτόκια, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άλλα «εργαλεία», στο πλαίσιο ανανέωσης της στρατηγικής τους. 

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος για τον πληθωρισμός κυμαίνεται λίγο πάνω από το ύψος του 2%, το οποίο εγχειρίδια μακροοικονομίας παρουσιάζουν ως το ιδανικό επίπεδο χρησιμότητας για τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τις πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν τον Σεπτέμβριο, οπότε θα αποφασιστεί η συνέχεια ή μη του QE.

Επισημαίνεται πως το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι πολύ σημαντικό για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο σοκ μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού. Η αύξηση των μολύνσεων σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου ενέτεινε εκ νέου τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και, γενικότερα, τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, ενώ μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος από τις καταστρεπτικές πλημμύρες στη Γερμανία είναι αβέβαιος. Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναφέρουν επανειλημμένως ότι οι πληθωριστικές  πιέσεις θα υποχωρήσουν και προειδοποιούν για την πρόωρη άρση των μέτρων.