Τι θα απογίνει το Costa Concordia

Τι θα απογίνει το Costa Concordia

Πώς θα προετοιμαστεί το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο για το τελευταίο του ταξίδι.

Το Costa Concordia είναι σαν να φοράει μάσκα. Από τη μία πλευρά είναι αστραφτερά λευκό, όπως την ημέρα του τελευταίου του ταξιδιού. Από την άλλη, μοιάζει με πολυκατοικία που είναι σχεδόν ερείπιο από σεισμό ή βομβαρδισμό. Το κοιτάς από μπροστά και μοιάζει με το φάντασμα της όπερας.

Η ανόρθωσή του κρουαζιερόπλοιου των 17 ορόφων και η επιστροφή στην όρθια θέση αποκάλυψε τα σημεία που επί 20 μήνες ήταν μέσα στο νερό. Μουσκεμένες κουρτίνες κρέμονται από τα σπασμένα παράθυρα, εκατοντάδες καρέκλες μένουν παγιδευμένες στα μεταλλικά μέρη των μπαλκονιών, βαλίτσες και στρώματα σκόρπια παντού. Το πλοίο είναι ακόμα γεμάτο με προσωπικά αντικείμενα των επιβατών που το εγκατέλειψαν -ρούχα, λάπτοπ, φωτογραφικές μηχανές, κάθε είδους ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τσάντες, καλλυντικά, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς- όπως και με τα τιμαλφή τους που βρίσκονται κλειδωμένα στα χρηματοκιβώτια. Όλα αυτά η εταιρεία σχεδιάζει να επιστρέψει στους κατόχους τους, όπως έχει υποχρέωση. Όμως, προς το παρόν δεν μπορεί να αγγίξει τίποτα καθώς το πλοίο θεωρείται ακόμα σκηνή εγκλήματος -32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο- ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί και η αναζήτηση των 2 αγνοουμένων.

Διαβάστε ακόμη: Η «τέλεια επιχείρηση διάσωσης» του Costa Concordia

Οι επόμενοι μήνες, μέχρι την άνοιξη, θα περάσουν με το Costa Concordia στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Μόλις ολοκληρωθεί η επιτόπου δικαστική διερεύνηση, ο εισαγγελέας θα ανάψει το πράσινο φως για τον καθαρισμό του από οτιδήποτε δεν αποτελεί στοιχείο της υποδομής του. Θα πρέπει να απομακρυνθεί ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός -από καμπίνες δυναμικότητας 4.200 ανθρώπων- τα αντικείμενα από τα εστιατόρια -καθίσματα, τραπέζια, δεκάδες χιλιάδες πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα-, 1.200 τόνοι λιπαντικών που βρίσκονται στις μηχανές του καθώς και οκτώ τόνοι σαπισμένου κρέατος και άλλων τροφίμων που υπολογίζεται πως βρίσκονται ακόμα στα χαλασμένα ψυγεία του (μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ωστόσο, έχουν ήδη καταλήξει στη θάλασσα και οι ψαράδες της περιοχής αναφέρουν ότι τα ψάρια είναι μεγαλύτερα, πολύ πιο χορτάτα και πιο δύσκολο να «τσιμπήσουν»). Ταυτόχρονα, θα εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης στο ίδιο το σώμα του πλοίου, ώστε να βρεθεί σε υποτυπώδη πλόιμη κατάσταση.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και επιβεβαιωθεί πως το πλοίο μπορεί να ρυμουλκηθεί, θα μεταφερθεί 40 ναυτικά μίλια βορειότερα, στο λιμάνι του Πιομπίνο όπου και θα ξεκινήσει η διαδικασία της διάλυσης. 114.500 τόνοι ατσαλιού θα απομακρυνθούν σταδιακά και θα πουληθούν για σκραπ.

costa

Διαβάστε επίσης: «Όρθιο» ξανά το Costa Concordia

Ποιος είναι ο αρχηγός της επιχείρησης ανέλκυσης
Κάθε πρωί, χαράματα, ο Νικ Σλόουν περπατά στους πλακόστρωτους δρόμους της μικρής παραθαλάσσιας πόλης του Τζίλιο. Φεύγει από το σπίτι, που νοίκιασε αμέσως μόλις ανέλαβε επικεφαλής της ανέλκυσης του Costa Concordia και πάει σε μια από τις πλωτές πλατφόρμες που συμμετέχουν στη γιγάντια επιχείρηση. Ντόπιοι τον σταματούν για να τον χαιρετήσουν, να τον συγχαρούν και να του ευχηθούν όλα να πάνε καλά. Ενάμισι χρόνο μετά τον ερχομό του και έχοντας μοιραστεί μαζί του όλη την αγωνία για το μέλλον της περιοχής, τον θεωρούν πια δικό τους άνθρωπο. Πασίγνωστο είναι, επίσης, το πρόσωπό του μια και πραγματοποιεί όλες τις ενημερώσεις στον Τύπο και ήταν αυτός που ενημέρωνε όλη τη νύχτα για την πορεία της ανόρθωσης του ναυαγίου.

«Το παρουσιαστικό του είναι κάτι ανάμεσα σε Ράσελ Κρόου και πρίγκιπα Χάρι», έγραψε η δημοσιογράφος του CNN Μπάρμπι Ναντό που τον συνάντησε σε ένα μπαρ, στη διάρκεια ενός διαλείμματος της επιχείρησης. Αν τον έβλεπε εν ώρα εργασίας, όμως, ο 52χρονος Νοτιοαφρικανός που κερδίζει τα προς το ζην πηγαίνοντας από ναυτική καταστροφή σε ναυτική καταστροφή σε όλο τον πλανήτη, θα της θύμιζε περισσότερο έναν τραχύ ναύτη και έναν άτεγκτο μάνατζερ ανθρώπων και μηχανών που ξέρει ότι από τις εντολές του κρέμονται ζωές. Ο ίδιος προσπαθεί να τα υποβιβάσει όλα αυτά λέγοντας «Ο μόνος λόγος που με προσέλαβαν είναι για να έχουν κάποιον να θυσιάσουν αν κάτι πάει στραβά».

costa Sloane

Δείτε: «Βουλιάζουν» τα κανάλια της Βενετίας

Ο λόγος που τον προσέλαβαν είναι επειδή έχει εμπειρία από δεκάδες ναυάγια εδώ και 30 χρόνια, επειδή είναι κάτοχος όλων των ναυτικών διπλωμάτων που του επιτρέπουν να κυβερνά οποιοδήποτε πλεούμενο ανεξαρτήτως μεγέθους, επειδή ξέρει τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια καλύτερα από ότι γίνεται επάνω και επειδή έχει ανατινάξει περισσότερα πλοία (που δεν μπορούσαν να ανακτηθούν) από όσα μπορεί να θυμηθεί – έχει έναν ειδικό φάκελο στο λάπτοπ του με σχετικές φωτογραφίες.

«Δεν θα φύγω προτού φύγει αυτό», λέει δείχνοντας το πλοίο εξαιτίας του οποίου έγινε κάτοικος Τοσκάνης μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Την ημέρα που τα ρυμουλκά θα αρχίσουν να τραβούν το λαβωμένο κρουαζιερόπλοιο προς το διαλυτήριο, ο Σλόουν θα βρίσκεται σε μια αυτοσχέδια «γέφυρα» στο επάνω κατάστρωμα. Θα είναι ο καπετάνιος του πλοίου και θέλει, όταν αυτό αράξει οριστικά, να είναι ο τελευταίος που θα το εγκαταλείψει. Μια τιμή που τη χρωστάει ο προηγούμενος καπετάνιος και πρέπει, κάποτε, να ξεπληρωθεί.