Τι θα μπορούσε να αγοράσει η Apple με τόσα δισεκατομμύρια μετρητά

Τι θα μπορούσε να αγοράσει η Apple με τόσα δισεκατομμύρια μετρητά
Photo:

Με 250 δισ. δολάρια σε μετρητά ο τεχνολογικός γίγαντας έχει αμέτρητες επιλογές. Όμως, ποιά θα επιλέξει;

Η Apple δεν προχωράει συνήθως σε μεγάλες εξαγορές. Η μεγαλύτερή της συμφωνία που αφορά την αγορά της εταιρείας που κατασκευάζει ακουστικά, Beats, για 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσφορά της Google για τη Motorola ύψους 12,5 δισ. δολαρίων ή του LinkedIn ύψους 26 δισ. δολαρίων.

Αντ ‘αυτού, η Apple αγοράζει περιστασιακά μικρότερες εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταβολή 400 εκατομμύρια δολαρίων για την υπηρεσία μουσικής αναγνώρισης Shazam τον περασμένο μήνα.

Αλλά φέτος, ο κατασκευαστής του iPhone σχεδιάζει να επιστρέψει ένα μεγάλο μέρος των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά που διαθέτει στο εξωτερικό, μετά τη μείωση της φορολογίας που έφερε νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για τις επιχειρήσεις. Με τόσο πολλά διαθέσιμα χρήματα, ορισμένοι αναλυτές και άλλοι παρατηρητές της Apple φημολογούν ότι η τεχνολογική εταιρεία ετοιμάζει μία μεγαλύτερη συμφωνία.

Δείτε παρακάτω τις αγορές που θα μπορούσε να κάνει η Apple με τα μετρητά που διαθέτει – από μικρές μέχρι και μεγάλες:

Θα μπορούσε να εξαγοράσει την Tesla ή τη Netflix;

Η αγορά των smartphone έχει ωριμάσει, ενώ η αγορά των tablet έχει συρρικνωθεί, οπότε η Apple θα μπορούσε να προχωρήσει σε εντελώς διαφορετικά «ανοίγματα». Αυτή η άποψη οδηγεί τον Brian Sozzi, συντάκτη του TheStreet.com, να υποδείξει ότι η Apple πρέπει να αγοράσει τη Netflix ή την Tesla.

Οι στόχοι

«Αν η Apple δεν ενδιαφέρεται για μια τεράστια εξαγορά, ίσως να καταλήξει σε μια πιο μεσαίου μεγέθους συμφωνία», υποστηρίζει ο Gene Munster, αναλυτής της Apple.

Η εταιρεία έχει ήδη αναφερθεί στις προσπάθειές της να δημιουργήσει προϊόντα για εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, οπότε ίσως η startup Magic Leap θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ιδανικός στόχος, σύμφωνα με τον Munster. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Magic Leap, της οποίας η αξία εκτιμάται στα 6 δισ. δολάρια, παράγει γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας.

Τίποτα/Αγορές μετοχών και μερισμάτων

Το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο, είναι ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ να διατηρήσει την ήδη τρέχουσα πορεία της εταιρείας ως έχει και να αξιοποιήσει τα περισσότερα από τα μετρητά της εταιρείας για αγορές μετοχών και μερίσματα στους μετόχους. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Apple θα άντεχε οικονομικά να αγοράσει έναν μέρος των μετοχών της, ίσως το 25%, μία κίνηση η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να καταστήσει τις υπόλοιπες μετοχές πιο πολύτιμες.