Tι θα δούμε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Tι θα δούμε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ, οι φετινές θεματικές και ο «κατακερματισμένος κόσμος».

της Natasha Bach

Η έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας πλησιάζει και ο Πρόεδρος Donald Trump σχεδιάζει να παρευρεθεί.

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders, είπε σε δήλωσή της την περασμένη Τρίτη ότι ο Πρόεδρος Trump προσδοκά να είναι παρόν στη συγκέντρωση της παγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, για να προωθήσει «τις πολιτικές ενίσχυσης των αμερικανικών εταιρειών, των αμερικανικών βιομηχανιών και των Αμερικανών εργαζομένων».

Πέρυσι, ο Trump δεν πήγε στο Νταβός. Αλλά η εκλογή του καθώς και οι προτεινόμενες πολιτικές του ήταν βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τι συμβαίνει, όμως, κάθε χρόνο στο Νταβός;

Η ετήσια αυτή συνάντηση διοργανώνεται από το World Economic Forum, ένα ελβετικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.

Το event συγκεντρώνει παγκόσμιους ηγέτες από διάφορους τομείς – από τις επιχειρήσεις, την πολιτική, τα πανεπιστήμια και τη δημοσιογραφία – οι οποίοι συζητάνε τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Συνήθως, προσκαλούνται πάνω από 2.000 άτομα για να παρευρεθούν ή να συμμετάσχουν σ’ αυτό, ή να το καλύψουν δημοσιογραφικά.

Κάθε χρόνο, η συνάντηση εστιάζει σε μια διαφορετική θεματική – φέτος, ο τίτλος είναι «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Πολλοί αρχηγοί κρατών πηγαίνουν κάθε χρόνο στο Νταβός, αλλά η αλήθεια είναι ότι αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν απορρίψει την πρόσκληση εξαιτίας του ελιτίστικου χαρακτήρα της εκδήλωσης. Ο Trump είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που πηγαίνει στο Φόρουμ από το 2000, όταν είχε παρευρεθεί ο Bill Clinton την τελευταία χρονιά της θητείας του.

Ένα μεγάλο μέρος της λίστας των προσκεκλημένων παραμένει απόρρητο, αλλά γνωρίζουμε ήδη κάποιες από τις γυναίκες που θα συντονίσουν φέτος τα πάνελ: η Christine Lagarde, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ginni Rometty, διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, η Ema Solberg, πρωθυπουργός της Νορβηγίας, η Sharan Burrow, γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), η Fabiola Gianotti, γενική διευθύντρια του CERN, η Isabelle Kocher, διευθύνουσα σύμβουλος της ENGIE Group, και η Chetna Sinha, πρόεδρος της τράπεζας Mann Deshi Mahila Bank στην Ινδία.

Ο οργανισμός World Economic Forum ιδρύθηκε το 1971 και έχει την έδρα του στη Γενεύη. Επιδίωξή του, όπως αναφέρει, είναι «η βελτίωση της κατάστασης του κόσμου», και πάγια πολιτική του οργανισμού είναι να μην συνδέεται με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η φετινή Ετήσια Συνάντηση στο Νταβός θα διεξαχθεί στις 23-26 Ιανουαρίου.