Τι θα γίνει πλέον, μετά τη σύλληψη του Sam Bankman-Fried στις Μπαχάμες;

Τι θα γίνει πλέον, μετά τη σύλληψη του Sam Bankman-Fried στις Μπαχάμες;
(FILES) In this file photo taken on February 09, 2022, Samuel Bankman-Fried, founder and CEO of FTX, testifies during a Senate Committee on Agriculture, Nutrition and Forestry hearing about "Examining Digital Assets: Risks, Regulation, and Innovation," on Capitol Hill in Washington, DC. - The new chief executive of troubled cryptocurrency platform FTX said on November 12, 2022, the company was making "every effort to secure all assets" following unauthorized transactions potentially worth hundreds of millions of dollars. Additionally, the platform's chief executive, 30-year-old Sam Bankman-Fried, once considered a star in the freewheeling cryptocurrency world, resigned. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried, μόλις συνελήφθη στις Μπαχάμες. Τι θα γίνει στη συνέχεια;

του Nicholas Gordon

Ο Sam Bankman-Fried, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, συνελήφθη από τις αρχές επιβολής του νόμου στις Μπαχάμες το βράδυ της Δευτέρας.

«Η σύλληψη του S.B.F. ακολούθησε τη λήψη επίσημης ειδοποίησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχει ασκήσει κατηγορίες εναντίον του S.B.F. και είναι πιθανό να ζητήσει την έκδοσή του», ανέφερε η κυβέρνηση των Μπαχαμών τη Δευτέρα το βράδυ.

Η σύλληψη του Bankman-Fried είναι το πρώτο βήμα σε μια νομική διαδικασία πολλαπλών σταδίων για τη μεταφορά του κάποτε δισεκατομμυριούχου του χώρου των κρυπτονομισμάτων στην δικαιοδοσία των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελείς από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι θα αποσφραγίσουν το κατηγορητήριο κατά του Bankman-Fried το πρωί της Τρίτης. Οι New York Times ανέφεραν ότι οι κατηγορίες θα περιλαμβάνουν ηλεκτρονική απάτη, συνωμοσία για ηλεκτρονική απάτη, απάτη επί τίτλων, συνωμοσία για απάτη επί τίτλων και ξέπλυμα χρήματος. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είπε επίσης ότι θα αποκαλύψει τις κατηγορίες εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της FTX την Τρίτη.

Οι ΗΠΑ και οι Μπαχάμες έχουν θεσπίσει διαδικασία έκδοσης από το 1994, όταν τέθηκε σε ισχύ μια συνθήκη που υπέγραψαν και οι δύο χώρες. Η έκδοση είναι μια νομική διαδικασία κατά την οποία μια δικαιοδοσία – στην περίπτωση αυτή, οι ΗΠΑ – ζητά από μια άλλη δικαιοδοσία – στην περίπτωση αυτή, τις Μπαχάμες – να παραδώσει κάποιον που κατηγορείται για έγκλημα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει δίωξη.

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης στις Μπαχάμες. Ωστόσο, η συνθήκη έκδοσης επιτρέπει στις Μπαχάμες να προβούν σε μια «προσωρινή σύλληψη» κατόπιν παρότρυνσης των Ηνωμένων Πολιτειών προτού παραδοθεί το επίσημο αίτημα έκδοσης. Ένας κρατούμενος μπορεί να κρατηθεί για 60 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο όσο εκκρεμεί το επίσημο αίτημα.

Εάν οι Μπαχάμες συμφωνήσουν να εκδώσουν τον Bankman-Fried, η χώρα θα παραδώσει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX στις ΗΠΑ, μαζί με οποιοδήποτε άλλο σημαντικό στοιχείο που συλλέγεται στις Μπαχάμες. Αλλά η χώρα της Καραϊβικής θα μπορούσε να αποφασίσει να αναβάλει τη μεταφορά του Bankman-Fried καθώς διεξάγει τη δική της έρευνα.

«Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν ποινικές διώξεις κατά του SBF μεμονωμένα, οι Μπαχάμες θα συνεχίσουν τις δικές τους ρυθμιστικές και ποινικές έρευνες για την κατάρρευση της FTX, με τη συνεχή συνεργασία των εταίρων επιβολής του νόμου και των ρυθμιστικών αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού», δήλωσε τη Δευτέρα ο Philip Davies, πρωθυπουργός των Μπαχαμών.

Η αποδοχή από τις Μπαχάμες αιτήματος έκδοσης των ΗΠΑ δεν συνεπάγεται ενοχή. «Αν δεν έχετε παραβιάσει το νόμο, η διαδικασία δεν περιλαμβάνει πραγματικά δίκη με βάση τα γεγονότα. Δεν αποτελεί υπεράσπιση έναντι της έκδοσης να πεις, ‘Είμαι αθώος’», είπε στο Insider ο Harry Sandick, συνεργάτης στην Patterson Belknap Webb & Tyler LLP.

Και οι εκδόσεις δεν πετυχαίνουν πάντα.

Το 2013, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την ημιαυτόνομη κινεζική πόλη του Χονγκ Κονγκ να εκδώσει σε αυτές τον πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν. Η κυβέρνηση της πόλης αρνήθηκε να εκπληρώσει το αίτημα, πιθανότατα λόγω των ισχυρισμών του Σνόουντεν ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τόσο την ηπειρωτική Κίνα όσο και το Χονγκ Κονγκ. Η πόλη τελικά επέτρεψε στον Σνόουντεν να φύγει από την πόλη, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν υποβάλει ένα ελαττωματικό αίτημα. (Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμφωνία έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ το 2020 αφότου το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια στην πόλη).

Στη συνέχεια, το 2018, οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την CFO της Huawei, Meng Wanzhou, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες ήλπιζαν να εκδοθεί σε αυτές για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη και φοροδιαφυγή. Σύντομα το Πεκίνο συνέλαβε δύο Καναδούς, τον Michael Kovrig και τον Michael Spavor, και συνέδεσε τη μοίρα τους με την έκβαση του αιτήματος έκδοσης της Meng. Οι ακροάσεις για την έκδοση της Meng ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020 και διήρκεσαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναβάλουν τη δίωξη της Meng, επιτρέποντας στην οικονομική διευθύντρια της Huawei να φύγει από τον Καναδά. Το Πεκίνο απελευθέρωσε τους «δύο Μιχάληδες» αμέσως μετά.

Η έκδοση του διευθύνοντος συμβούλου της FTX είναι απίθανο να αποδειχθεί τόσο ακανθώδης. Ο Bankman-Fried είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο Ειρηνοδικείο στο Νασάου, την πρωτεύουσα των Μπαχαμών, την Τρίτη, σύμφωνα με τους New York Times.

Αλλά υπάρχει μια προγραμματισμένη εκδήλωση στην οποία ο Bankman-Fried ενδέχεται να μην παρευρεθεί πλέον: η ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ αύριο, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης.