Τι θα γίνει εάν ο Τραμπ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ

Τι θα γίνει εάν ο Τραμπ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ
epa05742807 US President Donald Trump listens during a swearing in ceremony of White House senior staff in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, on 22 January 2017. EPA/Andrew Harrer / POOL

Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη απόφαση, ούτε και πολύ απλή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύει να μεταβεί στα σύνορα με το Μεξικό και είναι πολύ πιθανό να κηρύξει μια εθνική κατάσταση ανάγκης, αλλά προτιμά να μην το κάνει, σύμφωνα με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Τι θα γίνει όμως εάν ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη απόφαση, ούτε και πολύ απλή.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Τάσνετ, καθηγητή συνταγματικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μία «πολύ επιθετική χρήση της εξουσίας».

Είναι φυσικό οι πρόεδροι των ΗΠΑ να δηλώνουν εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Ναι. Το κάνουν όλη την ώρα. Στην πραγματικότητα, σήμερα υπάρχουν 31 ενεργές «εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ – μερικές από τις οποίες τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

 

Χάρη σε έναν νόμο του 1974, οι πρόεδροι έχουν την ειδική εξουσία να δηλώνουν τη χώρα ή μία πολιτεία των ΗΠΑ σε μια τέτοια κατάσταση ανά πάσα στιγμή. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο εκάστοτε πρόεδρος έχει πρόσβαση στους πόρους του κράτους προκειμένου να διορθώσει οποιοδήποτε ζήτημα, θεωρείται ως έκτακτη ανάγκη, παρακάμπτοντας έτσι ορισμένους ελέγχους και ισορροπίες που διαθέτει το Κογκρέσο.

Σε ποια περίπτωση μπορεί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

-Του πολέμου
-Των φυσικών καταστροφών
-Των επιδημιών

Ωστόσο, το Κογκρέσο μπορεί να ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που υπάρξει πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Σήμερα, δεδομένης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, είναι απίθανο να υπάρξει βέτο στις κινήσεις του Τραμπ.

Αντ ‘αυτού, το Κογκρέσο θα μπορεί να καταπολεμήσει την απόφαση αυτή μέσω των δικαστηρίων, η οποία υπόσχεται να είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία.