Τι θα γίνει με τα αγαπημένα σκυλάκια της Ελισάβετ – Η πριγκίπισσα Νταϊάνα τα αποκαλούσε «κινούμενο χαλί»

Τι θα γίνει με τα αγαπημένα σκυλάκια της Ελισάβετ – Η πριγκίπισσα Νταϊάνα τα αποκαλούσε «κινούμενο χαλί»
Britain's Queen Elizabeth II (L) looks at a Corgi dog as British television presenter Paul O'Grady (2nd R) looks on during a visit to Battersea Dogs and Cats Home in London on March 17, 2015. AFP PHOTO / POOL / BEN STANSALL (Photo by BEN STANSALL / POOL / AFP) Photo: AFP
Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η λέξη κόργκι θα συνδέεται για πάντα με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα τα αποκαλούσε «κινούμενο χαλί» πάντα στο πλευρό της πεθεράς της. Τα χνουδωτά σκυλάκια με το τσιριχτό γαύγισμα ήταν οι σταθεροί σύντροφοι της αείμνηστης βασίλισσας από τότε που ήταν παιδί. Είχε σχεδόν 30 σε όλη της τη ζωή, και απολάμβαναν μια ζωή με προνόμια αντάξια για ένα βασιλικό κατοικίδιο.

Ο θάνατος της Ελισάβετ την περασμένη εβδομάδα έχει εγείρει τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με το ποιος θα φροντίσει τα αγαπημένα της σκυλιά. Κάποιοι εικάζουν ότι θα αποσταλούν για να ζήσουν με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ άλλοι λένε ότι αυτό το καθήκον μπορεί να ανατεθεί στο προσωπικό του παλατιού.

«Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα για τα οποία αναρωτιούνται οι άνθρωποι στην κηδεία είναι αν θα παρευρεθεί κάποιο κόργκι», είπε ο Robert Lacey, βασιλικός ιστοριογράφος και συγγραφέας του “Majesty: Elizabeth II and the House of Windsor”. «Οι καλύτεροι φίλοι της βασίλισσας ήταν τα κόργκι, αυτά τα κοντοπόδαρα, κακοδιάθετα «θηρία» με γαύγισμα που δεν αρέσει σε πολλούς ανθρώπους στη Βρετανία, αλλά ήταν απολύτως σημαντικά για τη βασίλισσα».

Η αγάπη της Ελισάβετ για τα κόργκι ξεκίνησε το 1933 όταν ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, έφερε στο σπίτι ένα ουαλικό κόργκι Pembroke που το ονόμασαν Ντούκι. Οι εικόνες της νεαρής Ελισάβετ που βγάζει βόλτα το σκυλί έξω από το πολυτελές σπίτι τους στο Λονδίνο θα ήταν οι πρώτες μεταξύ πολλών που θα ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες.

Όταν ήταν 18 ετών της έδωσαν ακόμα ένα και το ονόμασαν Σούζαν, το πρώτο από μια μακρά «δυναστεία» κόργκι που ακολούθησαν. Αργότερα υπήρξαν ντόργκι – διασταύρωση dachshund και κόργκι – που ανήκαν στη βασίλισσα. Τελικά άρχισαν να τη συνοδεύουν σε δημόσιες εμφανίσεις και έγιναν μέρος της περσόνας της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 70 χρόνων της Ελισάβετ στο θρόνο, τα κόργκι ήταν στο πλευρό της, τη συνόδευαν σε επίσημες περιοδείες, κοιμόντουσαν στο δικό τους δωμάτιο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με καθημερινές αλλαγές σεντονιών και περιστασιακά δάγκωναν τους αστραγάλους κάποιου περίεργου επισκέπτη ή μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Τρία από αυτά μάλιστα εμφανίστηκαν στο πλευρό της βασίλισσας καθώς εκείνη ανέβαινε στο ελικόπτερο που περίμενε ο Τζέιμς Μποντ στο σκηνοθετημένο βίντεο που άνοιξε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

Η Βρετανίδα συγγραφέας Penny Junor κατέγραψε την παιχνιδιάρικη ζωή τους σε μια βιογραφία του 2018 “All the Queen’s Corgis”.

Γράφει ότι η Ελισάβετ έβγαζε βόλτα και τάιζε τα σκυλιά, διάλεγε τα ονόματά τους και όταν πέθαιναν τα έθαβε με ατομικές πλάκες. Η φροντίδα για τα κόργκι είχε ανατεθεί σε μεγάλο βαθμό στην έμπιστο μόδιστρο και βοηθό της βασίλισσας Angela Kelly και στον βοηθό της Paul Whybrew.

Τα κόργκι ήταν επίσης παρόντα όταν η βασίλισσα υποδεχόταν επισκέπτες στο παλάτι, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων πολιτικών και αξιωματούχων. Όταν η συζήτηση τέλειωνε, η Ελίζαμπεθ συχνά έστρεφε την προσοχή της στα σκυλιά της για να γεμίσει τη σιωπή.

«Ανησυχούσε επίσης για το τι θα συνέβαινε στα σκυλιά της όταν δεν θα ήταν πια εκεί», έγραψε η Junor, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν συμμερίζονται την αγάπη της για τα κόργκι.

Μετά τον θάνατο της Willow το 2018, αναφέρθηκε ότι η βασίλισσα δεν θα αποκτούσε άλλα σκυλιά.

Αλλά αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια της ασθένειας του αείμνηστου συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 99 ετών. Γύρισε για άλλη μια φορά στα αγαπημένα της κόργκι για παρηγοριά. Στα 100α γενέθλια του Φίλιππου πέρυσι, η βασίλισσα φέρεται να έλαβε σαν δώρο ακόμα ένα σκυλί.

Εκτός από την ανθρώπινη οικογένειά της, η Ελισάβετ αφήνει πίσω της δύο κόργκι, ένα ντόργκι και ένα κόκερ σπάνιελ.

Πηγή: Fortune.com