Τι θα γίνει με τις βρετανικές επιχειρήσεις εάν δεν υπάρξει καμία συμφωνία για το Brexit

Τι θα γίνει με τις βρετανικές επιχειρήσεις εάν δεν υπάρξει καμία συμφωνία για το Brexit

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεδιπλώσει το πλάνο «no deal», αλλά κλάδοι όπως ο φαρμακευτικός προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Το πολύ πιθανό σενάριο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, μπορεί να προκαλέσει σοκ. Χωρίς εμπορική συμφωνία, αναπόφευκτα θα ενεργοποιηθούν οι δασμοί εισαγωγής, προκαλώντας ελλείψεις σε προϊόντα και τεράστιες καθυστερήσεις στα λιμάνια.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, πώς προετοιμάζονται οι βρετανικές επιχειρήσεις;

Πολλές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα ήδη μετακινούν τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτός Βρετανίας, σε άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως αναφέρει η EY, είκοσι εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει την απόφασή τους να φύγουν. Μάλιστα, η συμβουλευτική εταιρεία υπολογίζει ότι το πιο μετριοπαθές ποσό που έχει ήδη φύγει ή πρόκειται να φύγει άμεσα από τη χώρα, φτάνει τα 800 δισ. λίρες.

Η Barclays ήδη άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών τμημάτων της, μετακινούμενη από τη Βρετανία στην Ιρλανδία. Περισσότερο από το ένα τρίτο των μεγάλων βρετανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών μετακινούν το προσωπικό τους εκτός της χώρας.

Μεγάλος αριθμός βιομηχανιών της Βρετανίας αρχίζουν ήδη να στοκάρουν προϊόντα. Παρότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι εισαγωγές φαρμάκων θα αποτελέσουν την άμεση προτεραιότητα στα λιμάνια και τα σημεία εισόδου -εφόσον δεν υπάρξει καμία συμφωνία με την ΕΕ- οι φαρμακευτικοί γίγαντες όπως η AstraZeneca και η Mercks συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων στις αποθήκες τους.

Όσον αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, η Aston Martin και η Bentley (που ανήκει στην VW) δεν συγκεντρώνουν απλά ανταλλακτικά για να μην διακοπεί η γραμμή παραγωγής τους, αλλά ήδη κανονίζουν να χρησιμοποιήσουν άλλα λιμάνια πλην του Ντόβερ – το πιο κοντινό σημείο με την Ευρώπη το οποίο σε περίπτωση μη συμφωνίας αναμένεται να γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου συμφόρηση.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο», είναι το σχόλιο του CEO της Aston Martin, Andy Palmer, στο Reuters.