Τι θα γινόταν αν ο Μπαράκ Ομπάμα μπορούσε να αγοράσει μετοχές της Apple

Τι θα γινόταν αν ο Μπαράκ Ομπάμα μπορούσε να αγοράσει μετοχές της Apple
Photo:

Τι εκμυστηρεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος μόλις είδε σε μυστική συνανάντηση με τον Στιβ Τζομπς, το πρώτο iPhone του 2007.

του Φίλιπ Έλμερ-Ντεβίτ

Όταν ο Στιβ Τζομπς έδειξε στον Μπάρακ Ομπάμα το iPhone, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήξερε ότι αυτό θα πετύχαινε, λέει ο διευθυντής εκστρατειών του.

‘Believer: My 40 years in politics’ είναι ο τίτλος του βιβλίου – εξομολόγηση που έγραψε ο Ντέιβιντ Άξελροντ, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008. Η New York Daily News έριξε μια ματιά στο βιβλίο και βρήκε πάμπολλες λεπτομέρειες για τους συνήθεις χαρακτήρες του …έργου: Η Χίλαρι, ο Τζο, ο Μιτ, ο Ραμ, κ.α.

Υπάρχει όμως κι ένα απόσπασμα που αφορά την Apple και ενδιαφέρει σίγουρα τους επενδυτές της:

«Το 2007, ο Ομπάμα έριξε μια γρήγορη ματιά στο iPhone κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης με τον Στιβ Τζομπς της Apple. “Αν ήταν νόμιμο, θα αγόραζα μια καραβιά μετοχές της Apple. Αυτό το πράγμα θα έχει τεράστια επιτυχία”, είπε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση».

Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Ομπάμα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Τζομπς το 2007· στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε πότε έγινε η συνάντηση ή τι εμπιστευτικές πληροφορίες έδωσε ο Τζομπς στον τότε γερουσιαστή από το Ιλινόις.

Αν όμως η αναφορά στο 2007 είναι σωστή, τότε αυτή η συνάντηση και η σύντομη παρουσίαση του iPhone πρέπει να έλαβε χώρα τις πρώτες οχτώ μέρες του Ιανουαρίου, καθώς αργότερα όλος ο κόσμος είδε το iPhone μετά τη δημόσια παρουσίασή του στις 9 Ιανουαρίου.

Για την ιστορία, αν ο Μπάρακ και η Μισέλ είχαν ξοδέψει 100.000 δολάρια για την αγορά μετοχών την ημέρα πριν την παρουσίαση του iPhone, σήμερα θα είχαν στην κατοχή τους 8.680 μετοχές αξίας 1,04 εκατομμυρίων δολαρίων πλέον των μερισμάτων.