Τι θα κερδίσει η Fitbit από τη συμμαχία της με την Google

Τι θα κερδίσει η Fitbit από τη συμμαχία της με την Google

Η Fitbit αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Google, σε μια προσπάθεια να εμπλακεί περαιτέρω στον κλάδο της υγείας.

του Aaron Pressman

Η Fitbit αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Google, σε μια προσπάθεια να εμπλακεί περαιτέρω στον κλάδο της υγείας.

Ο κατασκευαστής συσκευών παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα χρησιμοποιήσει τα πρότυπα δεδομένων υγείας για εφαρμογές που ανακοίνωσε πρόσφατα η Google – γνωστά ως Google Healthcare API – για να συνδέσει τις φορετές συσκευές της με τα ηλεκτρονικά συστήματα ιατρικών αρχείων που χρησιμοποιούνται από ιατρούς και νοσοκομεία.

Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιατρούς να λαμβάνουν ιατρικά δεδομένα απευθείας από τις συσκευές Fitbit στους καρπούς των ασθενών.

Η Fitbit θα μεταβεί, επίσης, στην πλατφόρμα αποθήκευσης δεδομένων στο cloud της Google, το οποίο ήδη θεωρείται συμβατό με τον ομοσπονδιακό νόμο HIPAA (Νόμος Φορητότητας και Λογοδοσίας Ασφάλειας Υγείας), ο οποίος διέπει τη χρήση ιατρικών αρχείων στις ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η Fitbit δεν θα χρειάζεται να κατασκευάσει τα δικά της παρεμφερή συστήματα που θα συμμορφώνονται με τον συγκεκριμένο νόμο.

«Η συνεργασία με τη Google μας δίνει την ευκαιρία να μετασχηματίσουμε τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώνουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε πρόσβαση σε περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως, ταχύτερα, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία που προσφέρουμε στους χρήστες και στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fitbit, James Park. «Αυτή η συνεργασία θα επιταχύνει τον ρυθμό της καινοτομίας, ώστε να ορίσουμε εμείς την επόμενη γενιά ιατρικών υπηρεσιών και φορετών συσκευών» κατέληξε.

Και οι δύο εταιρείες συναντούν δυσκολίες στην αγορά φορετών συσκευών τώρα τελευταία. Η Fitbit ήταν ηγέτιδα της αγοράς πριν από μερικά χρόνια, όταν τα fitness trackers βρίσκονταν παντού, αλλά στην πορεία υποχώρησε καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στα έξυπνα ρολόγια της Apple, της Samsung, και άλλων εταιρειών.

Η μείωση των πωλήσεων της Fitbit πριν δύο χρόνια οδήγησε την τιμή της μετοχής της σε κάθετη πτώση. Συγκεκριμένα, από την αρχική δημόσια προσφορά του 2015, η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει πάνω από το 70% της αξίας της, παρόλο που η Fitbit παρουσίασε εντωμεταξύ ένα δικό της έξυπνο ρολόι με την επωνυμία Versa.

Για να αντιστρέψει την πορεία αυτή, η Fitbit έχει αρχίσει να απομακρύνεται από την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης και να εστιάζει στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο εξαγόρασε την εταιρεία υπηρεσιών δεδομένων υγείας Twine, η οποία βοηθά στη διασύνδεση των ασθενών με χρόνια νοσήματα – όπως διαβήτης και υπέρταση – με ιατρούς και συμβούλους.