Τι θα κοστίσει στην Ελλάδα μια συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για δασμούς 15%

Τι θα κοστίσει στην Ελλάδα μια συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για δασμούς 15%
Photo: Shutterstock
Η νέα εμπορική συμφωνία αποτρέπει μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά το κόστος για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία είναι υπαρκτό. Οι Έλληνες εξαγωγείς ζητούν από την κυβέρνηση ενεργή παρουσία στη διαπραγμάτευση των τελικών όρων της συμφωνίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε προσωρινό τέλος σε μια μακρά περίοδο εμπορικής αβεβαιότητας και απειλών, σηματοδοτώντας την έξοδο από έναν κύκλο έντασης στις ευρωαμερικανικές εμπορικές σχέσεις. Το νέο πλαίσιο προβλέπει την επιβολή ενιαίου δασμού 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο υψηλότερων δασμών που είχε προαναγγείλει η αμερικανική πλευρά. Την ίδια στιγμή -με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν- θεσπίζονται εξαιρέσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων (π.χ. αεροσκάφη, φαρμακευτικά γενόσημα, ημιαγωγοί), οι οποίες θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Εν αναμονή, λοιπόν, των λεπτομερειών της εμπορικής εκεχειρίας, τα ερωτήματα που «γεννώνται» για το σύνολο της Ευρώπης αλλά και για την Ελλάδα είναι συγκεκριμένα: ποια προϊόντα πλήττονται, ποια προϊόντα θα εξαιρεθούν και με ποια κριτήρια, ποια είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική και πώς θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση ως προς τη διαπραγμάτευση των τελικών όρων της συμφωνίας; Σημειωτέον, ότι αναμένονται διμερείς συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και χωρών μελών της Ε.Ε. για συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες εξαιρέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες εξαγωγείς μέσω του Fortune Greece ζητούν από την Πολιτεία ενεργή παρουσία στη διαπραγμάτευση, καθώς το 15% αν και φαντάζει μικρό σε σχέση με τα αρχικά κολοσσιαία ποσοστά που είχε αναγγείλει ο Τραμπ, δεν παύει να είναι μεγαλύτερο από τους δασμούς του 10% που είχε επιβάλλει από τις 9 Απριλίου και έπειτα, και ακόμη μεγαλύτερο από τους σχεδόν μηδενικούς δασμούς που διείπαν το διμερές εμπόριο τα τελευταία χρόνια (1,2%), με κάποιες κλαδικές εξαιρέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρίσιμο ζήτημα των εξαιρέσεων

Η ελληνική εξαγωγική βάση προς τις ΗΠΑ περιλαμβάνει αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (ελαιόλαδο, φέτα, κρασί), φαρμακευτικά σκευάσματα, βιομηχανικά μέταλλα και κατασκευαστικά υλικά. Πολλά από αυτά θα επιβαρυνθούν, πλέον, με δασμούς 15%, οι δασμοί σε χάλυβα, αλουμίνιο και χαλκό παραμένουν στο 50%, ενώ κάποια αναμένεται να εξαιρεθούν. Οι εξαγωγικοί φορείς επισημαίνουν πώς η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ενεργά την ένταξη ελληνικών προϊόντων στις εξαιρέσεις της συμφωνίας, αξιοποιώντας τόσο το καθεστώς ΠΟΠ/ΠΓΕ, όσο και την αναγνωρισιμότητα ελληνικών brands στην αμερικανική αγορά. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς: «η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει και η Ελλάδα πρέπει να έχει φωνή στο τραπέζι. Χωρίς στοχευμένες εξαιρέσεις και διπλωματική πίεση εκ μέρους της Αθήνας, τα ελληνικά προϊόντα μπορεί να δουν τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ να συρρικνώνονται, ακριβώς τη στιγμή που είχαν αρχίσει να κερδίζουν μερίδιο στην αμερικανική premium αγορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτα: «Οι τιμές θα επηρεαστούν»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος μέσω του «F» εκφράζει ξεκάθαρη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ελληνική φέτα, σε περίπτωση που το προϊόν δεν εξαιρεθεί από το νέο δασμολόγιο. «Το 15% δεν είναι μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το 30% που αναμέναμε, ωστόσο δεν είναι ένας δασμός αμελητέος. Πιστεύω ότι θα επηρεάσει έστω και σε μικρό βαθμό τις εξαγωγές». Ήδη, όπως λέει, με την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή με τους δασμούς ύψους 10% που ισχύουν από τις 9 Απριλίου, έχει παρατηρηθεί μια μικρή πτώση στις εξαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι πριν την Άνοιξη η φέτα επιβαρυνόταν με δασμούς, μόλις, 1,2%.
«Ειδικά η φέτα στην Αμερική δίνει καθημερινή μάχη στα ράφια απέναντι σε φθηνά, μη ΠΟΠ αντίγραφα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ έχουν διπλασιαστεί με το κοινό μας να μην είναι μόνο οι ομογενείς -οι οποίοι γνωρίζουν τι σημαίνει μια ΠΟΠ ελληνική φέτα- αλλά και οι Αμερικανοί πολίτες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.

Εκκρεμότητες για βιομηχανικά προϊόντα

Παράλληλα, όπως δηλώνει στο «F», o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. «Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι δασμοί του 50% σε χάλυβα, αλουμίνιο και χαλκό αφορούν στην πρώτη ύλη ή και στο επεξεργάσιμο βιομηχανικό προϊόν. Για παράδειγμα υπάρχουν συρματόσχοινα τα οποία είναι από χάλυβα. Είναι στο 15% ή στο 50%; Έχουμε, ήδη, στείλει επιστολή στον Εμπορικό Ακόλουθο της Αμερικανικής Πρεσβείας για να μας διευκρινίσει την κατάσταση». Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο, στην πρώτη ύλη χάλυβα, αλουμίνιου και χαλκού επιβλήθηκαν δασμοί 50%, ενώ στα επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα είχαν επιβληθεί δασμοί 30%. Ουσιαστικά, η μέχρι τώρα κατάσταση αποτυπώνει ότι, παρότι επετεύχθη συμφωνία-πλαίσιο, ορισμένες κρίσιμες βιομηχανίες παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ