Τι θα κρίνει το άνοιγμα της εστίασης- Εκτιμήσεις Βατόπουλου

Τι θα κρίνει το άνοιγμα της εστίασης- Εκτιμήσεις Βατόπουλου
Κλειστό κατάστημα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πώς ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Αχτίδα φωτός» και για το άνοιγμα της εστίασης, μετά το λιανεμπόριο, άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πώς ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων παρά την πανδημία του κορωνοϊού, εξήγησε πώς η επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες το θέμα της εστίασης.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει», υπογράμμισε.

«Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορωνοϊός από περιοχή σε περιοχή, αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Μπορούμε να πάμε και την Τρίτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο να πάμε λίγο αργότερα», είπε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα. «Θέλω να πιστεύω ότι θα κερδηθεί το στοίχημα. Δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι Δευτέρα πρωί να πάμε να ψωνίσουμε».

Όσον αφορά μια πιθανή διασπορά του ιού λόγω της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος».

Για τον εμβολιασμό

Σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο καθηγητής σημείωσε ότι το εμβόλιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα άμεσα, αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχει μπει και αυτό το μέτωπο σε μια σειρά.

Αναφορικά με τυχόν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, επισήμανε μιλώντας στο Open ότι υπήρχαν κάποιοι πιο συντηρητικοί, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

«Έχουμε μεταξύ μας συναίνεση, καταλαβαίνουμε τις αγωνίες και τις αντιρρήσεις». «Αν γεμίσει η Ερμού σαν να είναι διαδήλωση, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο. Χρειάζεται καλό σύστημα επιτήρησης, αν δούμε ουρές τη Δευτέρα το απόγευμα μπορεί και την ίδια μέρα να παρθούν αποφάσεις», υπογράμμισε.

«Τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Τον Μάιο είχαμε ελάχιστα κρούσματα, και είδαμε ότι είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Προϋποθέσεις είναι να τηρούνται τα μέτρα- το 2ωρο sms και οι αποστάσεις. Και η λεπτομερής επιδημιολογική επιτήρηση για να εντοπίσουν οι αρμόδιοι ότι ξεφεύγει η κατάσταση και να επιστρέψουμε στο lockdown», ανέφερε.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης o κ. Βατόπουλος τόνισε: «Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα αλλά τα πράγματα γίνονται με μια σειρά, την οποία κανονίζει η πολιτεία και θέτει τις προτεραιότητες. Δυστυχώς διασκέδαση και εστίαση έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε. Η επιτροπή έχει αποφασίσει να παίρνονται οι αποφάσεις κάθε Παρασκευή, πιθανώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Να το πω και απλά, “όποιος καίγεται από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».