Τι θα πάει καλά και τι θα αποτύχει στον χώρο της τεχνολογίας το 2015

Τι θα πάει καλά και τι θα αποτύχει στον χώρο της τεχνολογίας το 2015

Ένας γκουρού της τεχνολογίας προβλέπει για το 2015.

Κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις τόσο επιτυχημένες όπως ο Μαρκ Άντερσον, του οποίου το αισθητήριο για την αλληλεπίδραση οικονομίας και τεχνολογίας ακολουθείται στενά από πολλούς στη Σίλικον Βάλεϊ.

Ο Άντερσον είναι επικεφαλής της Strategic News Service, μιας εταιρείας που εκδίδει ένα newsletter για ηγέτες της βιομηχανίας και στελέχη κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Ιδού τα βασικότερα σημεία των προβλέψεων του Άντερσον σε σχέση με την τεχνολογία:

•    Τα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin θα πολλαπλασιαστούν αλλά θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Τα νομίσματα απαιτούν την οικονομική και στρατιωτική ισχύ ενός κράτους για να προσελκύσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων.

•    Η διαδικτυακή ουδετερότητα, η ιδέα δηλαδή ότι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών και οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο κάθε δεδομένο, θα επιβιώσει.

•    Η αναγνώριση τάσεων θα αναδειχθεί στον πραγματικό στόχο των μεγάλων δεδομένων. Θα αναπτυχθούν νέα εργαλεία και τσιπ που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να συλλέγουν δεδομένα και να εντοπίζουν τάσεις που αλλιώς δεν θα ήταν ορατές.

•    Η ασφάλεια θα αναδειχθεί σε προτεραιότητα της ατζέντας των διευθυνόντων συμβούλων, ύστερα κι από την πληθώρα πρόσφατων κυβερνο-επιθέσεων. Η πτωτική τάση των δαπανών για ασφάλεια θα αντιστραφεί.

•    Η εικονική πραγματικότητα θα παραμείνει πεδίο που ανήκει στον κλάδο της ψυχαγωγίας. Και παρά την εξαγορά της Oculus από τη Facebook, τα σετ που εισάγουν τους χρήστες σε έναν τρισδιάστατο κόσμο δεν θα αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινής ζωής.

•    Η Amazon θα τα βρει σκούρα, εν μέσω της αποτυχίας του τηλεφώνου της, των αντιμαχιών με την Hachette σχετικά με τις τιμές των e-books, και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

•    Τα δίκτυα για συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο θα παραμείνουν κομμάτι μιας πολύ εξειδικευμένης αγοράς. Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα είναι χαμηλά ενεργειακά κόστη, μπόλικες τηλεοράσεις, και ένα τηλεκοντρόλ. Δεν θέλουν η αξιοπιστία να δώσει τη θέση της στην πολυπλοκότητα.

•    Το σύστημα ψηφιακών πληρωμών Apple Pay θα επιτύχει και θα ηγηθεί της αγοράς.

•    Η υπολογιστική κρυπτογράφηση θα συνεχίσει να επεκτείνεται.

•    Οι συσκευές προσωπικής υγείας και lifestyle θα διευρύνουν την παρουσία τους και θα υπάρξει μια πληθώρα ρολογιών και βραχιολιών φυσικής κατάστασης στην αγορά. Η τιμή του «έξυπνου ρουχισμού» (π.χ. κάλτσες που μετράνε την πίεσή σας) δεν θα επιτρέψει τη διάδοσή του.