Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ

Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ), και ο υπουργός Οιοκονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α), παρίστανται στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019. Ολοκληρώνεται η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, έχοντας ήδη ανακοινώσει τρία σημαντικά μέτρα: την μείωση του ΕΝΦΙA, την μείωση στην φορολογία των επιχειρήσεων και την πλήρη άρση των capital controls.

Η φετινή, 84η ΔΕΘ έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και την κατεύθυνση και τους στόχους που θα έχει η οικονομική πολιτική το 2020.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο εντατικοποιούνται οι ρυθμοί στο Μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου. Εκτός των εξαγγελιών, θα επισημάνει την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, για να δοθεί το σήμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί γοργά. Το στοίχημα είναι να συμφωνήσουν οι εταίροι για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πάντως, το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα περιλαμβάνει παροχές και παροχολογία, αλά περισσότερα μια «χάρτα» του πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, το σχέδιό της που θα έχει στόχο να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη και να καταστήσει την χώρα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ευρώπη.

Όπως κάθε χρόνο ο πρωθυπουργός θα τελέσει τα εγκαίνια της ΔΕΘ το πρωί του Σαββάτου με μία σύντομη επίσκεψη στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo και στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιήγηση στα περίπτερα της Έκθεσης.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και έτσι θα κλείσει η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός της χώρας.

Οι προσδοκίες

Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυξημένες προσδοκίες, τόσο επειδή υπάρχει κυβέρνηση αυτοδύναμη, η πρώτη μετά από δέκα χρόνια,  όσο και γιατί υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα για οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά τα μνημόνια, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να ισχυροποιήσει και να τα μεταφέρει στην πραγματική οικονομία.

Ο δανεισμός για το επταετές ομόλογο έγινε με τα πιο χαμηλό επιτόκιο που έχει πετύχει η χώρα μας (1,9%), ενώ και τα πρώτα δείγματα αντανακλαστικών της κυβέρνησης, αλλά και η ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων δημιούργησαν στην κοινή γνώμη γενική ευφορία. Προσδοκίες υπάρχουν και για την οικονομική πολιτική, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις.

Η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη: ισχυρή ανάπτυξη μέσω της μείωσης φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων, με μέτρα που στοχεύουν στην απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Γιατί όπως λέει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν πολλές καλές νέες δουλειές, για να μεγαλώσει συνολικά η πίτα της οικονομίας, για να μπορέσει να στηριχθεί ο δημόσιος κορβανάς και να υπάρχουν αρκετά έσοδα για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος διαρκώς».