Τι θα πει η Βελκουλέσκου στη διοίκηση του ΔΝΤ για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος

Τι θα πει η Βελκουλέσκου στη διοίκηση του ΔΝΤ για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος
H εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, Ντέλια Βελκουλέσκου, παρευρίσκεται στο συνέδριο του Economist "20th Roundtable with the Government of Greece" με θέμα "Europe: Shaken and Stirred? Greece: A Skillful Acrobat?" στο ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στις 6 Φεβρουαρίου το ΔΣ το Ταμείου αποφασίζει για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης - Τι λέει η εισήγηση της απεσταλμένου του στην Αθήνα.

Το ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου περιμένουν και στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη θέση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. Η Ντέλια Βελκουλέσκου θα παρουσιάσει τις δύο εκθέσεις, που έχει εκπονήσει η ομάδα της για την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένονται εκπλήξεις στις αποφάσεις.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρνητική εισήγηση προς το ΔΣ του Ταμείου στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει εξ αρχής. Δηλαδή, η λήψη μέτρων 4,5-5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020 με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου στα 4.500-5.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Παράλληλα, το Ταμείο επιμένει στην σαφή οριοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους, αφού σε διαφορετική περίπτωση βλέπει εκτίναξη στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060.

Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι όροι του ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα

Η ελληνική αντιπρόταση, που περιλαμβάνει μόνο μερική κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018 με παρεμβάσεις σε δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, αμυντικές δαπάνες και κοινωνικά επιδόματα, έχει ήδη κριθεί ως ανεπαρκής από τους θεσμούς, ενώ πλέον στο οικονομικό επιτελείο συζητούν μια περικοπή του αφορολόγητου στην περιοχή των 6.000-7.000 ευρώ, η οποία θα εφαρμοστεί το 2018.

Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει να αρνείται  την ψήφιση μέτρων για το  2019 και το 2020, όπως ζητούν οι δανειστές και επιμένει στην επέκταση του κόφτη για ένα μόνο έτος.

Με τα δεδομένα αυτά, οι προσδοκίες να αποφασιστεί η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα στο EWG της 9ης Φεβρουαρίου είναι χαμηλές και ο στόχος για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου περιορίζονται.

Διαβάστε ακόμη: ESM:

Δόση στην Ελλάδα μόνο αν συμμετέχει πλήρως το ΔΝΤ

Τελεσίγραφο έξι σκληρών σημείων από τους δανειστές