Τι θα πουν οι «δυνατοί» της Ευρώπης στον Κινέζο πρόεδρο

Τι θα πουν οι «δυνατοί» της Ευρώπης στον Κινέζο πρόεδρο
epa07464108 (L-R) European Commission President Jean-Claude Juncker, Chinese President Xi Jinping, French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkel meet for talks on building a new global governance at the Elysee Palace in Paris, France, 26 March 2019. Chinese President Xi Jinping is on a three-day state visit to France on the final leg of his European tour. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλα τα βλέμματα στη κοινή συνάντηση Μέρκελ, Γιούνκερ, Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ για το μέλλον των ευρω-κινεζικών σχέσεων.

Τρεις από τους σημαντικότερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επιδιώκοντας να του παρουσιάσουν ενιαίο ευρωπαϊκό πρόσωπο απέναντι στα μεγάλα διεθνή ζητήματα.

«Η επιλογή του προφανούς και του λογικού τον 21ο αιώνα είναι εκεί, σε μία ισχυρή ευρωκινεζική σύμπραξη, τοποθετημένη επάνω σε σαφείς, απαιτητικές και φιλόδοξες βάσεις», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας έπειτα από την συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κάνοντας λόγο για μία ενωμένη Ευρώπη γύρω από μία «συνεκτική στρατηγική στον διάλογο με την Κίνα»

Το διακύβευμα της σημερινής συνάντησης (που διεξάγεται πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Απριλίου στις Βρυξέλλες) είναι διπλό για την γηραιά ήπειρο: η Ευρώπη πρέπει να λάβει θέση απέναντι στην Κίνα ως αξιόπιστος συνομιλητής για να την πείσει να εντάξει τις οικονομικές και διπλωματικές της φιλοδοξίες στους κανόνες του πολυμερισμού στις διεθνείς σχέσεις και να προσπαθήσει να ενώσει μία Ευρώπη διαιρεμένη απέναντι στις ορέξεις του Πεκίνου, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει «συστημικό ανταγωνιστή».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ενότητα των Ευρωπαίων σε σχέση με τις μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτόν τον σκοπό, πρέπει να υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού άξονα και της ΕΕ», συνοψίζει μία πηγή της γαλλικής προεδρίας , προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης «να συγκροτηθεί με την Κίνα μία θετική ατζέντα, κυρίως στο θέμα του Κλίματος, στο πλαίσιο ενός διεθνούς πολυμερισμού που βρίσκεται σε κρίση».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αισθάνεται παγιδευμένη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την «συμβασιουχική» προσέγγιση που επιφυλάσσει για τις διεθνείς σχέσεις από την μία πλευρά, και τη κινεζική εξάπλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» και των μαζικών της επενδύσεων παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία, που είναι η τελευταία χώρα που υπέκυψε στην κινεζική γοητεία.

«Ο κόσμος περνά πρωτοφανείς μεταβολές: η Κίνα, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται όλες σε μία κρίσιμη στιγμή της ανάπτυξής τους», δήλωσε χθες ο Σι Τζινπίνγκ, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Γαλλία, αφού πέρασε εν τω μεταξύ από την Ιταλία και το Μονακό.

Το διακύβευμα του καιρού μας

Την ώρα που η Γαλλία επιδιώκει να θέσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής στο κέντρο της αναβίωσης του πολυμερούς συστήματος στις διεθνείς σχέσεις, ο Σι δήλωσε: «Ερχομαι στη Γαλλία με την βούληση να εργασθώ ώστε η στρατηγική μας σύμπραξη να είναι στην αιχμή των διακυβευμάτων του καιρού μας».

Από την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να παρουσιάζεται ως κλασικός παράγοντας της συνεννόησης των χωρών. Ο κομμουνιστής ηγέτης επευφημήθηκε μάλιστα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός από την αφρόκρεμα του παγκόσμιου οικονομικού φιλελευθερισμού.

Ωστόσο, το σχέδιο των συγκοινωνιακών υποδομών προς την Δύση, η υπερβολικά διμερής του προσέγγιση, με την διαπραγμάτευση με κάθε μία χώρα χωριστά, και οι επενδύσεις σε στρατηγικά assets ανησυχούν και διαιρούν την Ευρώπη, όπου η Κίνα έχει επενδύσει τουλάχιστον 145 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010.

«Η Ευρώπη έχει επείγουσα ανάγκη αξιόπιστης στρατηγικής απέναντι στην Κίνα», δήλωσε την Κυριακή ο Γερμανός ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, λέγοντας για παράδειγμα ότι βλέπει «με ανησυχία ότι στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποδομές στρατηγικής σημασίας όπως ηλεκτρικά δίκτυα, σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας ή λιμάνια δεν βρίσκονται πλέον σε ευρωπαϊκά, αλλά σε κινεζικά χέρια».

«Εάν ορισμένες χώρες θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν καλές δουλειές με τους Κινέζους, θα εκπλαγούν όταν θα αντιληφθούν ότι έχουν γίνει εξαρτημένες», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Όμως, οι Κινέζοι δηλώνουν αντιθέτως ότι οι επενδύσεις τους σε χώρες της Ευρώπης ευνοούν την ενότητα της ΕΕ.

«Η Κίνα θα υποστηρίζει πάντοτε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάπτυξή της», δήλωσε ο Σι.

«Οι χώρες που δεν έχουν οικονομική δυναμική, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι περιθωριοποιημένες ως προς την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, Η συνεργασία με την Κίνα θα τις βοηθήσει να ανακτήσουν οικονομικό δυναμισμό και να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί στις περιφερειακές υποθέσεις», έγραφε την Κυριακή η κινεζική αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times.