Τί θα σας προσέφερε ένα εισιτήριο πρώτης θέσης του Τιτανικού

Τί θα σας προσέφερε ένα εισιτήριο πρώτης θέσης του Τιτανικού
The first class dining room of the White Star liner 'Titanic', circa 1912.

Διαβάστε την αληθινή ιστορία της Charlotte Drake Cardeza και το πώς επέζησε από αυτό το μοιραίο βράδυ.

Ο Τιτανικός θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως το πιο πολυτελές πλοίο της εποχής του. Το κόστος της κατασκευής και της επίπλωσής του κόστισε 7,5 εκατ. δολάρια το 1912, ένα ποσό που ισοδυναμεί με 180 εκατ. δολάρια τη σήμερον ημέρα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τί θα σας προσέφερε ένα εισιτήριο πρώτης θέσης του Τιτανικού; Σύμφωνα με πληροφορίες ένα τέτοιου είδους εισιτήριο την εποχή εκείνη κόστιζε 2,560 δολάρια ή περισσότερα από 61.000 δολάρια σήμερα.

Σκεφτείτε την περίπτωση της Charlotte Drake Cardeza, ηλικίας 58 ετών από τη Φιλαδέλφεια: Η ίδια επιβιβάστηκε στο πλοίο μαζί με τον γιο της, Τόμας και την υπηρέτριά της. Επίσης, μαζί της είχε 14 μπαούλα και τρία μεγάλα κιβώτια γεμάτα με προσωπικά της αντικείμενα.

H oικογένεια Cardeza είχε «κλείσει» μια από τις πιο πολυτελείς σουϊτες του πλοίου με τρία δωμάτια. Σήμερα την ίδια σουϊτα θα καταλάμβανε κάποιος οικονομολόγος της JP Morgan.

Kατά τη διάρκεια των γευμάτων, οι Cardezas είχαν την ευκαιρία να δειπνήσουν στην τραπεζαρία της πρώτης θέσης ή σε ιδιωτικό τραπέζι του εστιατορίου. Στη συνέχεια, ο Τόμας επισκεπτόταν το χώρο για τους καπνίζοντες πρώτης κατηγορίας και η Charlotte το σαλόνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση τους στο πλοίο τους εξασφάλισε και τη θέση σε μια σωσίβια λέμβο, το μοιραίο βράδυ, όταν 1.500 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο πλοίο και τα παγωμένα νερά του Ανταντιού Ωκεανού. Μήνες αργότερα η Charlotte άσκησε αγωγή κατά των ιδιοκτητών του Τιτανικού, καθώς δεν κατάφερε να διασώσει τα ρούχα της και τα κοσμήματά της.

Η αξία της λίστας με τα προσωπικά αντικείμενα της Charlotte άγγιζε τα 5,500 δολάρια το 1912 σε μετρητά, περίπου 132.000 δολάρια σήμερα, ενώ η αποζημίωσή της αποτιμάται σε περισσότερα από 177.000 δολάρια περίπου 4,2 εκατ. δολάρια σήμερα.