Τι θα σημάνει μια αναδιάρθρωση για την αποτίμηση της Ant Group;

Τι θα σημάνει μια αναδιάρθρωση για την αποτίμηση της Ant Group;
epa08795307 (FILE) - The logo of Ant Group in the headquarters compound of the fintech giant in Hangzhou in east China's Zhejiang province, 26 October 2020 (reissued 03 November 2020). China's regulator has postponed the listing of Ant in Shanghai, which was scheduled to be the biggest IPO in history. EPA/LONG WEI CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια εκτίμηση κάνει λόγο για μείωση αξίας κατά 50%.

της Naomi Xu Elegant

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο κινεζικός γίγαντας του fintech, Ant Group, βρισκόταν μιαν ανάσα από την επίτευξη της μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας προσφοράς στην ιστορία, συγκεντρώνοντας έως και 37 δισεκατομμύρια δολάρια για να φτάσει σε αποτίμηση τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά την τελευταία στιγμή, οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές στο Πεκίνο σταμάτησαν την IPO της Ant, λέγοντας ότι η εταιρεία πρέπει πρώτα να συμμορφωθεί με τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ant θα υποβληθεί τώρα σε αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει στην ταξινόμησή της ως χρηματοοικονομική εταιρεία χαρτοφυλακίου- και όχι ως εταιρεία τεχνολογίας, όπως οι ιδρυτές και τα στελέχη της προσπαθούσαν εδώ και καιρό να τη χαρακτηρίσουν. Η αναδιάρθρωση θα τη θέσει υπό την επίβλεψη της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία αποκάλυψε η Wall Street Journal την Τετάρτη, θα επηρεάσουν σημαντικά την αποτίμηση της Ant όταν προχωρήσει με την αρχική δημόσια προσφορά της, λένε οι αναλυτές. Η Ant αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η αποτίμηση της Ant θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και κατά 49%, σύμφωνα με την Iris Tan, ανώτερη αναλύτρια μετοχών της Morningstar. Η Morningstar έδωσε για την Ant μια εκτιμώμενη αποτίμηση 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο πριν από την IPO τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να μειώσει το ποσό αυτό σε 162 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα απαισιόδοξο σενάριο- στο οποίο η Ant θα υπόκειται σε κεφαλαιακές απαιτήσεις παρόμοιες με αυτές μιας τράπεζας- ή σε περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια- που ισοδυναμεί σε απώλεια αξίας 16% – σε έναν πιο αισιόδοξο σενάριο.

Το βασικό σενάριο που προβλέπει η Morningstar για τη νέα αποτίμηση της Ant μετά την αναδιάρθρωση προβλέπει μείωση κατά 29%, η οποία θα δώσει στην Ant μια αποτίμηση 227 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Για εταιρείες που θα ρυθμίζονται ως χρηματοοικονομικές εταιρείες χαρτοφυλακίου, θα πρέπει να πληρούνται αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις και άρα οι υψηλές αποτιμήσεις θα είναι λιγότερο πιθανές», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής έρευνας για την επενδυτική τράπεζα China Renaissance.

Οι ρυθμιστικές αρχές ήδη υπαινίσσονται ότι η αρχική δημόσια προσφορά της Ant μπορεί να προκύψει εκ νέου, σύντομα, αλλά «αυτό που πιθανότατα δεν μπορεί να προκύψει ξανά είναι η αποτίμηση αξίας ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ant», λέει ο Brock Silvers, διευθυντής επενδύσεων της Kaiyuan Capital.