Tι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

Tι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

Η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει ότι σε αυτή την περίπτωση τα προβλήματα θα ξεκινήσουν από τον Μάιο.

Στο υποθετικό σενάριο του τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ τον Απρίλιο απαντάει η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυση της.

Στην έκθεση της με τίτλο “What if Greece misses an IMF payment?” (τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χάσει την πληρωμή του ΔΝΤ) η BofA Merrill τονίζει ότι η μη πληρωμή μίας δόσης τον Απρίλιο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη χρεοκοπία και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μία περίοδο …χάριτος ενός μήνα.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου. Αν δεν το κάνει αυτό δεν θα σημαίνει κατ’ ανάγκη χρεοκοπία, αναφέρει η τράπεζα. «Φυσικά, μια μη πληρωμή θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά σενάρια, ή ακόμη και περισσότερες απώλειες καταθέσεων» σχολιάζει η Βοfa. Γι’ αυτό άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση καθησύχασε ότι έχει τα χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση η ακολουθία των γεγονότων είναι:

1) Το προσωπικό του ΔΝΤ στέλνει επιστολή προτρέποντας το μέλος να κάνει την πληρωμή αμέσως. Η επιστολη θα γίνει μέσω του γραφείου του εκτελεστικού διευθυντή. Παράλληλα η χώρα δεν μπορεί να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου.

2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον πρωθυπουργό του μέλους, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεων και προτρέποντας το για πλήρη και ταχεία διευθέτηση.

3) Μετά από έναν μήνα, η Εκτελεστική Διευθύντρια ενημερώνει την Εκτελεστική Επιτροπή ότι η υποχρέωση έχει καθυστερήσει.

Κίνδυνος χρεοκοπίας τον Μάιο
Όπως αναφέρει η τράπεζα σύμφωνα με τη σύμβαση της διευκόλυνσης χρηματοδότησης μεταξύ του EFSF και της Ελλάδα, η κοινοποίηση της εκπρόθεσμης καταβολής προς το ΔΝΤ θα αποτελούσε αθέτηση υποχρεώσεων για τα δάνεια του EFSF. Σε αυτή την περίπτωση ο

ο EFSF θα μπορούσε να ακυρώσει το σύνολο ή ένα μέρος της διευκόλυνσης, ή ακόμη και δηλώνοντας ότι το κύριο ποσό του δανείου είναι άμεσα απαιτητό.

Η εξέλιξη αυτή θα προκαλούσε ένα πιστωτικό γεγονός και για τα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από την ανταλλαγή PSI.
Η Ελλάδα τον Μάιο πρέπει επίσης να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου και 763 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για τις πληρωμές προς την ΕΚΤ. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τόκους 274 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Εάν μπορέσει να πληρώσει 194 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων στις 17 Απριλίου, θα πρέπει να καλύψει και 80 εκατ. ευρώ τόκους προς την ΕΚΤ στις 20 Απριλίου.

«Το ενημερωτικό δελτίο των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ υποδεικνύει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές τόκων, πριν την κήρυξη μίας χρεοκοπίας», καταλήγει η Bank of America Merrill Lynch.