Τι θα συνέβαινε αν αποχωρούσε η Μέρκελ και Καγκελάριος αναδεικνύονταν ο Σόιμπλε; 

Τι θα συνέβαινε αν αποχωρούσε η Μέρκελ και Καγκελάριος αναδεικνύονταν ο Σόιμπλε; 
German Chancellor Angela Merkel (L) talks to Finance Minister Wolfgang Schaeuble during a debate of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin, Germany, May 21, 2015. Merkel said on Thursday that there would not be any Group of 8 meetings with Russia as long as it fails to comply with basic common values of democracy and states based on rules of law. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTX1DWR9

Politico: «Ετοιμαστείτε για το Merkexit».

O επικεφαλής ευρωπαϊκών θεμάτων του Eurasia Group Mujtaba Rahman γράφει σε άρθρο του στο Politico, «Ετοιμαστείτε για το Merkexit». Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για ακόμη μία «δραματική έξοδο» μετά το Brexit και αυτή πρόκειται να είναι της Ανγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που δεν μπει στην κούρσα για τέταρτη θητεία σημειώνει ο αρθρογράφος και παραθέτει το τι θα γινόταν σε περίπτωση που ανέρχονταν στην εξουσία ως Καγκελάριος ο Β. Σόιμπλε.

«Αν και η Μέρκελ είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα, οι πιθανότητες να επιλέξει να μην το κάνει είναι πιο πολλές από αυτές που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Και ο πιο πιθανός διάδοχός της -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- θα είναι ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σημειώνει.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Σόιμπλε είναι ο άνθρωπος που θα την αντικαταστήσει, καθώς είναι δημοφιλής στο CDU, ενώ θεωρείται ένας πολιτικός που μπορεί να είναι ανταγωνιστικός. Η άφιξή του, όμως, στην καγκελαρία θα προκαλέσει «σοβαρή ανησυχία σε Παρίσι, Λονδίνο, σε όλη την Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Και δικαίως. Μια καγκελαρία Σόιμπλε θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, δυνητικά θα ήταν καταστροφική», υποστηρίζει.

Στη συνέχεια, ο Mujtaba Rahman εξηγεί τους λόγους: Χαρακτηρίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «φορολογικό γεράκι», το οποίο αναμένεται να βάζει τον εαυτό του πάνω από τις δημοσιονομικές ερωτήσεις και να εξετάζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αποφάσεων της Γερμανίας. Επίσης, η «πολιτική της μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης θα γίνει ακόμα πιο τοξική, όπως θα επιδεινωθεί δραματικά και το πνευματικό και φιλοσοφικό χάσμα ανάμεσα στους πιστωτές του Βορρά και τους οφειλέτες του Νότου» ενώ όπως σημειώνει ο αθρογράφος, από την πολιτική Σόιμπλε φαίνεται πως δεν θα ξεφύγουν και οι εγχώριες πολιτικές σχέσεις, οι οποίες θα επιδεινωθούν.

«Οσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια, ο Σόιμπλε δεν είναι απίθανο να αντιστρέψει εντελώς την πολιτική για τους πρόσφυγες, με τις πιθανότητες να τον θέλουν να προτείνει αυστηρότερες e-επιτηρήσεις και ταχείες διαδικασίες απέλαση», υπογραμμίζει ενώ θα αναμένονταν από τον Γερμανό ΥΠΕΞ να κρατήσει τελείως διαφορετική στάση απέναντι στη συμφωνία με την Τουρκία.

«Ενα πράγμα είναι σαφές. Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται να ζήσουν χωρίς τους Βρετανούς, θα πρέπει επίσης να σκέφτονται μια Γερμανία -και ΕΕ- χωρίς την Μέρκελ», καταλήγει στο άρθρο του ο Mujtaba Rahman.