Τί βλέπει η Pimco για την Ελλάδα, τι εκτιμάει για την παγκόσμια οικονομία

Τί βλέπει η Pimco για την Ελλάδα, τι εκτιμάει για την παγκόσμια οικονομία
Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή παγκοσμίως – Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για τη χώρα μας.

Μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, σημαντικοί μακροχρόνιοι παράγοντες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Aυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Pimco στην έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία με τον τίτλο «Dealing with Disruption».

Η Pimco, μέσα από συζητήσεις με επαγγελματίες επενδύσεων και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, που συμμετείχαν στο πρόσφατο οικονομικό της φόρουμ, κατέληξε σε βασικά συμπεράσματα που αφορούν στους ανατρεπτικούς παράγοντες που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλός πληθωρισμός, ήπια ύφεση

«Το βασικό μας σενάριο για την παγκόσμια οικονομία σε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα τριών έως πέντε ετών μοιάζει σχετικά θετικό, τουλάχιστον με την πρώτη ματιά. Προβλέπουμε συνέχιση της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης. Αναμένουμε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα παραμείνει αμετάβλητος και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα επίπεδα Νεο-ουδετερότητας, ή και χαμηλότερα. Το σημαντικότερο στοιχείο στο βασικό μας σενάριο είναι ότι εξακολουθεί να περιλαμβάνει το ενδεχόμενο μίας παγκόσμια ύφεσης σε κάποιο σημείο του μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Θα πρόκειται πιθανόν για μία ήπια ύφεση που, ωστόσο, θα οδηγήσει σε μία εξίσου αργή ανάκαμψη» αναφέρει η Pimco.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή της, η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων και ενεργητικού αναφέρει ότι το επενδυτικό περιβάλλον είναι δύσκολο, λόγω και των υψηλών αποτιμήσεων, κάτι που όπως αναφέρει «ευνοεί την επιφυλακτικότητα, την ευελιξία και τη ρευστότητα έναντι της αναζήτησης αποδόσεων». «Ωστόσο, μία ατμόσφαιρα αστάθειας στην αγορά μπορεί να προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για ενεργητικούς επενδυτές» προσθέτει.

Οι αγορές μετοχών ενδέχεται να έχουν χαμηλότερες απόλυτες αποδόσεις και μεγαλύτερη μεταβλητότητα αναφέρει η Pimco που δηλώνει την προτίμησή της στο αμερικάνικο επιτοκιακό ρίσκο ως μέσο αντιστάθμισης έναντι της πτώσης των μισθών στα στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου. Η εταιρεία εξακολουθεί να θεωρεί τους ενυπόθηκους κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ ως μία σχετικά σταθερή και αμυντική δυνητική πηγή εισοδήματος.

Yπάρχουν μακροχρόνιες τάσεις που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με τη Pimco, όπως η περίπτωση της Κίνας, η οικονομική ανάπτυξη της οποίας και η όλο και αυξανόμενη γεωπολιτική της ισχύ ίσως διαταράξουν την εδραιωμένη γεωπολιτική τάξη υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εμπορικής τους διαμάχης, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα πιθανό να συνεχιστούν» επισημαίνει.

Επίσης στο στόχαστρο της Pimco μπαίνει ο παράγοντας «λαϊκισμός», και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος όπως αναφέρει. «Η οικονομική ανάπτυξη και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα ενισχυθούν έαν οι κυβερνήσεις αμβλύνουν τα υπερβολικά ρυθμιστικά πλαίσια, μειώσουν τα φορολογικά βάρη και αντιμετωπίσουν τις ανισότητες. Αντίθετα ο λαϊκισμός που στοχεύει να αυξήσει τα εμπόδια στη μετανάστευση, στο διασυνοριακό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και στις ροές κεφαλαίων ενδέχεται να είναι επιζήμιος για την ανάπτυξη και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων» σχολιάζει η Pimco.

Στα δύο παραπάνω η Pimco προσθέτει το δημογραφικό, τη τεχνολογία, τις αναταραχές λόγω κλιματικών παραγόντων και το πόσο ευάλωτες είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές στους παράγοντες που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Τι αναφέρει η Pimco για την ελληνική περίπτωση

Σε παρουσίαση που έγινε χθες στην Αθήνα με θέμα τις προοπτικές τις παγκόσμιας οικονομίας, ο Νίκολα Μάι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και αναλυτής πιστωτικών αγορών της PIMCO, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα «πλέγμα» σταθερότητας για τα επόμενα πέντε χρόνια, και βασικό μέλημα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως διαμορθώθηκαν μετά το 2016.

Συμπλήρωσε πώς το ελληνικό χρέος, όπως και το ιταλικό και ο τρόπος εξυπηρέτησής τους θα παραμείνουν στην ατζέντας της Ευρωζώνης και των επενδυτών τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε ο κ. Μάι, η Pimco δεν έχει πλέον μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, όπως στο παρελθόν, και σκοπεύει προς το παρόν να κρατήσει στάση αναμονής, καθώς η ελληνική αγορά είναι πολύ ρηχή. Έτσι οι επενδυτές δεν αποζημιώνονται για τη ρευστότητα που διαθέτουν. Επισήμανε πάντως τη μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων ως πολύ θετική.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Pimco, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Ο Νίκολα Μάι ανάφερε στα θετικά για την Ελλάδα ότι διαθέτει πόρους και μια στρατηγική γεωπολιτικά θέση, ενώ για την προσέλκυση επενδύσεων είναι πλέον πιο «φθηνή» όσον αφορά στο εργασιακό κόστος, σε σχέση με άλλες χώρες στην Ε.Ε. Πρόσθεσε ωστόσο πώς πολλοί κλάδοι στην ελληνική οικονομία παραμένουν υπερβολικά υπό καθεστώς προστατευτισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μάι, ο στόχος του 2,3% που έχει η κυβέρνηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019 είναι αρκετά αισιόδοξος, μετά και το 1,3% που σημειώθηκε στο α΄ τρίμηνο του έτους, προβλέποντας ότι οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς της τάξης του 2% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ελληνική οικονομία έχει περιθώριο να αναπτυχθεί, καθώς τόσο η κατανάλωση όσο και οι επενδύσεις παρέμειναν σε πολύ υποτονικά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Επιπλέον, η δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πολύ επιθετική, ωστόσο πλέον αυτό φτάνει στο τέλος του, τα επιτόκια μειώνονται, έτσι υπάρχουν λόγοι για ανάκαμψη της ζήτησης.

Ανέφερε επίσης ότι το να σημειώσει η Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% είναι πολύ δύσκολη υπόθεση σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που πλήττεται από τις εμπορικές διαμάχες, με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να επιβραδύνεται.

Τέλος, για την PIMCO, οι πρόωρες εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται και έχει μία φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα, κάτι που αρέσει στις αγορές.