Τηλεδιάσκεψη Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ με την Ταϊβάν στην κορυφή της ατζέντας

Τηλεδιάσκεψη Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ με την Ταϊβάν στην κορυφή της ατζέντας
epa03976116 Chinese President Xi Jinping (R) shakes hands with US Vice President Joe Biden (L) inside the Great Hall of the People in Beijing, China, 04 December 2013. US Vice President Joe Biden arrived for talks with Chinese leaders amid regional tension over China's newly declared air defence identification zone over the East China Sea. EPA/LINTAO ZHANG / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν ωστόσο, για άλλη μια φορά, η Ταϊβάν, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Group.

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας επρόκειτο να έχουν σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) την κατά σειρά πέμπτη μεταξύ τους συνομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η συνομιλία ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:30 ώρα Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι είχαν συνομιλήσει για τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο.

Τα θέματα στη σινοαμερικανική ατζέντα, πολλά και ακανθώδη: Το εάν ο Μπάιντεν θα άρει ορισμένους από τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ κατά της Κίνας… Το εάν ο Σι πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G20 που διεξάγεται στην Ινδονησία… Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εν εξελίξει ρωσική εισβολή (την οποία η Κίνα ακόμη δεν έχει καταδικάσει)… Η κλιματική κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο κατά τρόπο συλλογικό κ.ά.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν ωστόσο, για άλλη μια φορά, η Ταϊβάν, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Group.

Η πρόθεση της 82χρονης προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να επισκεφθεί το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν (το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «κινεζική επικράτεια»), έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις πίσω στην κινεζική πρωτεύουσα. Η κινεζική ηγεσία απειλεί πως θα υπάρξουν «συνέπειες» για την Αμερική εάν η Πελόζι πατήσει πόδι στην Ταϊπέι.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις – που σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν αντιτίθενται στο επικείμενο φημολογούμενο ταξίδι της Πελόζι – ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε ακόμη και να επιχειρήσει να καταρρίψει το αεροπλάνο που θα μεταφέρει την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής.

Ο Μπάιντεν αναμενόταν, από την πλευρά του, να μεταφέρει στον Σι ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει μεν τα σχέδια της Πελόζι, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τα ακυρώσει.

Σημειώνεται πως η Πελόζι που προέρχεται από το κόμμα των Δημοκρατικών, εάν όντως πραγματοποιήσει τελικώς το ταξίδι της, θα είναι η πρώτη πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής που επισκέπτεται την Ταϊβάν μετά το 1997.