Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες
Photo: REUTERS

Στη τηλεφωνική επικοινωνία θα συζητηθεί η κρίση στην Ουκρανία και ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία αργότερα σήμερα με Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συνομιλήσουν μέσω βιντεοσύνδεσης στις 18:30 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, παρόλα αυτά όμως η εκεχειρία τηρείται σε γενικές γραμμές, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού Αντρίι Λισένκο.

«Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν», είπε ο Λισένκο.

Η νέα εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τέθηκε σε ισχύ επισήμως στις 15 Φεβρουαρίου. Παρά τη γενική ηρεμία, τα σποραδικά πυρά είναι σχεδόν καθημερινά.

Μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, στο μέσο του δρόμου μεταξύ των προπυργίων τους Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Έκτοτε τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στη Μαριούπολη, το στρατηγικό λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας, την τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Η κατάληψή της είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο ουκρανικός στρατός καταγγέλλει εδώ και καιρό τη συγκέντρωση εχθρικών στρατευμάτων και τις υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σήμερα ο Λισένκο δήλωσε και πάλι ότι στην περιοχή συγκεντρώνονται στρατεύματα «για να προετοιμάσουν μια επίθεση, με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων προς το Αρτεμίβσκ, το Βολνόβαχα και τη Μαριούπολη».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού επεσήμανε ότι επιπλέον άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έφτασαν στο χωριό Πόμπεντα στην επαρχία Ντονέτσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ