Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν: Περίπου 200 στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη Συρία μετά την αποχώρηση

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν: Περίπου 200 στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη Συρία μετά την αποχώρηση
epa06880275 US President Donald J. Trump (L) and Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (R) arrive for a family picture during a NATO summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting. EPA/OLIVIER HOSLET

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την σημασία της διμερούς σχέσης και συζήτησαν διάφορα θέματα όπως η Συρία και το εμπόριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία να πραγματοποιηθεί σε συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών. Η συζήτηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε ενόψει της σημερινού τετ-α-τετ που θα έχει στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Αμερικανό υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν.

Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και συμφώνησαν σε μια πολιτική επίλυση της εμπόλεμης σύρραξης στην αραβική χώρα, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας πως Ερντογάν και Τραμπ παράλληλα συμφώνησαν στη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων Άγκυρας- Ουάσιγκτον.

Διατήρηση 200 περίπου Αμερικανών στρατιωτικών στη Συρία- Δημιουργία «ζώνης ασφαλείας»

Η δημιουργία μιας «πιθανής ζώνης ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της Συρίας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνδιάλεξης. «Σχετικά με τη Συρία, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό για τη δημιουργία μιας πιθανής ζώνης ασφαλείας και σημείωσαν ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν και ο αρχηγός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ θα φιλοξενήσουν τους Τούρκους ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνομιλίες».

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια «μικρή» ομάδα, περίπου «200 στρατιωτικών» στη Συρία, σε «ειρηνευτικό» ρόλο, για απροσδιόριστη χρονική περίοδο μετά την αποχώρηση της δύναμής τους που είναι ανεπτυγμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

«Μια μικρή ομάδα περίπου 200 (στρατιωτικών) σε ειρηνευτικό ρόλο θα παραμείνει στη Συρία για μια χρονική περίοδο», ενημέρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς με λακωνική ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία τον Δεκέμβριο.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ επικροτεί την απόφαση του Τραμπ

Χαιρετίζει την απόφαση του Λευκού Οίκου για την παραμονή 200 Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ (μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και της επιτροπής Πιστώσεων).

Η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίστηκε νίκη των πολιτικών δυνάμεων που είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στην απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Τραμπ για την ολική και άμεση απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία. Στη δήλωση του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής υποστηρίζει ότι διατηρώντας έστω ένα μικρό μέρος της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Συρία, οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τους βασικούς άξονες της πολιτικής για την εθνική τους ασφάλεια.

«Με αυτή την απόφαση, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να ακολουθήσει τις ορθές συμβουλές της στρατιωτικής ηγεσίας. Αυτή η απόφαση θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του Ιράκ στη Συρία. Διατηρώντας ένα μικρό μέρος των δυνάμεων που είχαμε στη Συρία, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους για την εθνική μας ασφάλεια», κρίνει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής στην τοποθέτηση του.

Ειδικότερα, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ υποστηρίζει ότι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία που θα αποτελείται από διεθνείς και αμερικανικές δυνάμεις θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιτύχουν βασικούς γεωστρατηγικούς στόχους στην περιοχή:

– Την διασφάλιση μιας διαρκής και μόνιμης νίκης έναντι του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ),

– Την αναχαίτιση και τον περιορισμό της επιρροής του Ιράν στην περιοχή,

– Την αποτροπή μιας ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Τουρκία της κουρδικής συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF),

– Την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα σύνορα ανάμεσα στη Τουρκία και στη Συρία.