Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου για το σχηματισμό κυβέρνησης

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου για το σχηματισμό κυβέρνησης
(ÎÝíç Äçìïóßåõóç) Ï Ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò (Á) ìå ôïí õðïõñãü ÅèíéêÞò ¢ìõíáò ÐÜíï ÊáììÝíï (Ä) êÜíïõí êïéíÝò äçëþóåéò, ìåôÜ ôç óõíÜíôçóÞ ôïõò, ôçí ÐÝìðôç 2 Éïõëßïõ 2015. Åðßóêåøç óôï Õðïõñãåßï ÅèíéêÞò ¢ìõíáò ðñáãìáôïðïßçóå ï Ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò, üðïõ åíçìåñþèçêå áðü ôçí ÐïëéôéêÞ êáé ÓôñáôéùôéêÞ Çãåóßá. ÁÐÅ- ÌÐÅ/ ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÕÐÅÈÁ /STR

Σύμφωνα με πληροφοριες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν τη βραδιά των εκλογών - Συγχαρητήρια δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από ξένους ηγέτες.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, είχε λίγο μετά την οριστικοποίησης της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στον σχηματισμό κυβέρνησης από τα δύο κόμματα, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιη η είσοδος των ΑΝΕΛ στη βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα συναντηθεί απόψε με τον τέως κυβερνητικό του εταίρο πιθανότατα στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα προχωρήσει σε επαφές και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έχει επαφές με συνεργάτες του και κομματικά στελέχη, ενώ είναι πολύ πιθανό από νωρίς αύριο να αρχίσουν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής

Την τελευταία ώρα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον Αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν, τον πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη, αλλά και το πρόερο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι του μετέφεραν τα συγχαρητήριά τους για την εκλογική του νίκη.

Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε “μία σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα”, κάνοντας λόγο για “ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή αριστερά”.

“Η Ελλάδα θα γνωρίσει μία περίοδο σταθερότητας με μία στέρεη πλειοψηφία”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ταγγέρη ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί “αναμφίβολα την Αθήνα τις προσεχείς εβδομάδες”.

Η αντίδραση από το Die Linke

«Η εκ νέου εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σαφή απόρριψη της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε», έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει στην Ελλάδα μια δίκαιη νέα αρχή «και να μην αντιμετωπίζει πλέον τη νέα αριστερή κυβέρνηση με εκβιασμούς».

Podemos: Συγχαρητήρια Αλέξη

Τα συγχαρητήρια του μέσω tweet έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής των podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας: «Οι Έλληνες λένε ξεκάθαρα ποιον θέλουν για πρωθυπουργό. Συγχαρητήρια, καλή δύναμη φίλε».