Τηλεπικοινωνίες: Αυξάνεται το μερίδιο των εσόδων από το 5G

Τηλεπικοινωνίες: Αυξάνεται το μερίδιο των εσόδων από το 5G
(FILES) This file illustration picture taken on February 17, 2019 shows the 5 G wireless technology logo displayed by a tablet in Paris. - The Constitutional Council validated on February 5, 2021 the "anti-Huawei" legislative measures, contested by the French telecom operators SFR and Bouygues Telecom, aimed at preserving "the interests of defense and national security", particularly in the context of the operation of 5G mobile networks. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP) Photo: AFP
Με ταχείς ρυθμούς η ανάπτυξη στην Ελλάδα από Cosmote, Vodafone, WIND - Στα 600 δισ. δολ. τα έσοδα των παρόχων παγκοσμίως σε μια πενταετία

Έτος σημαντικών εξελίξεων στην τεχνολογία αναμένεται το 2022, με τους εγχώριους παρόχους να ανταγωνίζονται σε ταχύτητα κάλυψης της επικράτειας με δίκτυα νέας γενιάς με το βλέμμα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας. 

Η Cosmote, που κάλυψε το στόχο για το 2021, ήτοι 5G κάλυψη στο 60% του πληθυσμού, έθεσε για το 2022 στόχο το 80%. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο 5ης γενιάς στη χώρα, με την κάλυψη στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης να ξεπερνά το 97% και 90% αντίστοιχα και τις μέγιστες ταχύτητες του δικτύου να ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές. Εμπειρία 5G απολαμβάνουν πλέον και περιοχές όπως η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Κοζάνη κ.α. ενώ μέχρι το τέλος του 2022 το δίκτυο θα επεκταθεί σε Δωδεκάνησα, Ικαρία, Κρήτη Πελοπόννησο, Σάμο και Στερεά Ελλάδα. 

Η Vodafone – που έχει επενδύσει ήδη πάνω από 1,5 δισ. ευρώ – υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στην αύξηση της κάλυψης 5G Giga Network στοχεύοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών και διασύνδεση των νησιωτικών προορισμών. Με το επενδυτικό της πρόγραμμα θα εξασφαλίσει 650.000 σταθερές συνδέσεις νέας γενιάς και διασύνδεση σε 1 εκατομμύριο Έλληνες που διαμένουν σε 10 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Μέσα στην επόμενη τριετία η εταιρεία θα κατασκευάσει 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home – FTTH, για να ξεπερνάει τις 650 χιλ. μέχρι το τέλος του επενδυτικού της προγράμματος. Η ανάπτυξη του δικτύου 5G εκτιμάται ότι θα φέρει οσονούπω κάλυψη πάνω από 40%. 

Η WIND Ελλάς προχωρά σε σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G ώστε μέχρι το τέλος του 2022 να απελευθερώσει το φάσμα που θα αξιοποιηθεί στις νέες τεχνολογίες. Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει από τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Η κατάργηση του 3G δικτύου δεν θα επηρεάσει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων (SMS), οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά μέσω WIND 4G/4G+, που έχει 100% κάλυψη πανελλαδικά και μέσω 5G που η κάλυψη εκτιμάται ότι φτάνει το 30%. 

Πρακτικά το 5G προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα έως και 100 φορές και θα συνδέει μεταξύ τους έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αφού η χωρητικότητα δικτύου θα είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, στα hotspot σημεία. Προσφέρει επίσης ταχύτητες έως 10 Gbps με σχεδόν μηδενικές καθυστερήσεις αφού ο χρόνος απόκρισης μειώνεται στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Νέες πηγές εσόδων

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία 5G δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους παρόχους, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτη της Juniper Research που δημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, θα αντλούν το 80% των εσόδων τους από το 5G μέχρι το 2026. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι αυτά τα έσοδα θα φτάσουν τα 600 δισ. δολ., δηλαδή 77% των παγκόσμιων εσόδων των φορέων εκμετάλλευσης. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία του 5G θα παρέχει ισχυρή στήριξη στα έδοδα των παρόχων, καθώς θα επωφελούνται από την εκθετική ανάπτυξη των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα προβλέπεται υψηλή ζήτηση από τους καταναλωτές, παρά τις ελλείψεις ημιαγωγών που παρατηρούνται στην αγορά. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο όγκος των δεδομένων στην κινητή θα εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια φτάνοντας τα 2.900 exabyte έως το 2026 έναντι 720 exabyte το 2021. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 300% σε μια πενταετία.