Τιμή-ρεκόρ για το διαμάντι «Pink Legacy» των 19 καρατίων

Τιμή-ρεκόρ για το διαμάντι «Pink Legacy» των 19 καρατίων

Το ροζ διαμάντι εξορύχθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα στη Νότια Αφρική.

Ένα εξαιρετικό ροζ διαμάντι 18,96 καρατίων πωλήθηκε αντί πάνω από 44,3 εκατ. ευρώ, μια τιμή-ρεκόρ ανά καράτι για πέτρα αυτού του χρώματος, από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στη Γενεύη, χθες βράδυ.

Το λεγόμενο «Pink Legacy» που είναι γνωστό για το έντονο βαθύ ροζ χρώμα, σμαραγδοειδούς σχήματος, εξορύχθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα στη Νότια Αφρική και αποκτήθηκε από τον Αμερικανό κοσμηματοπώλη Χάρι Ουίνστον, ιδιοκτήτη της ελβετικής ωρολογοποιίας Swatch, ο οποίος και το ονόμασε «Winston Pink Legacy», διευκρίνισε ο δημοπράτης Ραούλ Καντάκια μετά τη 10λεπτη δημοπρασία στην οποία μετείχαν τέσσερις πλειοδότες. Η πέτρα είναι τοποθετημένη σε δακτυλίδι από λευκόχρυσο.

«2,6 εκατ. δολάρια ανά καράτι είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ για ένα ροζ διαμάντι. Η πέτρα αυτή είναι για μένα ο Λεονάρντο ντα Βίντσι των διαμαντιών», υπογράμμισε ο Φρανσουά Κιριέλ, επικεφαλής του Christie’s στην Ευρώπη, που τόνισε ότι το «Pink Legacy» είναι το δεύτερο ακριβότερο που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Τα περισσότερα ροζ διαμάντια ζυγίζουν λιγότερο από ένα καράτι. Το «Pink Legacy» ανήκει στην κατηγορία «fancy vivid» στην οποία ανήκουν όσα έχουν βάρος πάνω από 10 καράτια. Η συγκεκριμένη πέτρα είναι επίσης τύπου IIa. Τα διαμάντια αυτά είναι τα πιο καθαρά από χημικής σύστασης και έχουν συχνά «εξαιρετική διαφάνεια και λάμψη». Στην κατηγορία αυτή ανήκει λιγότερο από το 2% όλων των διαμαντιών, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών.

Το «Pink Legacy» ανήκε επί δεκαετίες στην οικογένεια Οπενχάιμερ, η οποία διηύθυνε για δεκαετίες την εξορυκτική εταιρία De Beers, αλλά το όνομα του πωλητή δεν αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με τον Christie’s.

Η κοπή του έγινε πιθανόν τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε το διαμάντι δεν ξανακόπηκε. Η αξία του εκτιμάτο μεταξύ μεταξύ 26,5 και 44,1 εκατ. ευρώ.

Ένα προηγούμενο ρεκόρ όσον αφορά την τιμή ανά καράτι ενός ροζ διαμαντιού είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2017 στο Χονγκ Κονγκ όταν ο οίκος Christie’s πούλησε το «The Pink Promise», ένα ροζ διαμάντι οβάλ σχήματος και βάρους κάτι λιγότερο από 15 καράτια έναντι 32,48 εκατ. δολαρίων (2,17 εκατ. ανά καράτι).