Το Τίμημα του… Έρωτα!

Το Τίμημα του… Έρωτα!

«Ταρίφα» στο μπαλκόνι της Ιουλιέτας.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο κάτω από το μπαλκόνι αυτού του –κατά πως λέγεται- ιστορικού κτηρίου του 14ου αιώνα, στην ιταλική πόλη της Βερόνα. Ο θρύλος λέει ότι κάποτε ήταν το σπίτι της οικογένειας των Καπέλο, των εύπορων Καπουλέτων που ο Σέξπιρ μνημονεύει στο διαχρονικό του αριστούργημα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Με κίνητρο λοιπόν τον έρωτα και μία καλή τύχη, οι επισκέπτες έμεναν μέχρι και σήμερα όλοι πιστοί στην άτυπη παράδοση που θέλει να… τρίβουν με θέρμη τα στήθη του μπρούτζινου αγάλματος της Ιουλιέτας, στην άκρη της αυλής. Αλλά, όπως μας δίδαξε και ο Σέξπιρ, ο έρωτας έχει βαρύ τίμημα. Εν προκειμένω, ορίστηκε από τις δημοτικές αρχές της Βερόνα στα δύο ευρώ το κεφάλι!

Τόσο είναι το εισιτήριο που καλούνται εφεξής να πληρώνουν όσοι θέλουν να πατήσουν πόδι στην αυλή του διασημότερου ίσως μνημείου ρομαντισμού στον κόσμο. Τα έσοδα, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα διατεθούν για τη συντήρηση του κτιρίου, για το οποίο έχουν κατά τα λοιπά βρεθεί δεκάδες άλλες χρήσεις. Το σπίτι της Ιουλιέτας λειτουργεί σήμερα ήδη ως μουσείο και περιστασιακά διατίθεται για γάμους, έναντι περίπου χιλίων ευρώ για κάθε τελετή. Τώρα, καταστρώνονται σχέδια ώστε ένα από τα δωμάτια να νοικιάζεται σε -μάλλον πλούσιους- νεόνυμφους ως νυφική σουίτα, με τιμή διανυκτέρευσης κοντά στα 6.000 ευρώ!

Όσο για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως σε αυτό το κτίριο διαδραματίστηκε πράγματι το σεξπιρικό ερωτικό δράμα; Φαίνεται ότι δεν πτοεί ούτε τους τουρίστες, ούτε και τις αρχές. «Αποτελεί ήδη μύθο κι αυτό αρκεί για όσους συρρέουν εδώ για να βρουν τύχη στον έρωτα», εξηγεί στους Los Angeles Times ο επικεφαλής της τουριστικής υπηρεσίας της Βερόνα, Ενρίκο Κόρσι.

Σε χιλιάδες ανέρχονται και τα γράμματα ερωτικού πόθου, απόγνωσης ή απογοήτευσης που φθάνουν κάθε χρόνο, από κάθε γωνιά του κόσμου, με παραλήπτη την… Ιουλιέτα και κοινή παράκληση για μία σωτήρια συμβουλή από καρδιάς! Το έργο αυτό έχει αναλάβει μία ομάδα εθελοντών, με την επωνυμία «Κλαμπ της Ιουλιέτας», η δράση του οποίου αποτέλεσε μάλιστα την κεντρική ιδέα στο σενάριο της ρομαντικής κομεντί «Γράμματα στην Ιουλιέτα», παραγωγής του 2010.

 

Όμως, η ζήτηση υπερκαλύπτει πια την προσφορά. Στα αναρίθμητα εισερχόμενα, προστίθενται, άλλωστε, καθημερινά και τα μελιστάλαχτα σημειώματα που οι επισκέπτες κολλούν, χρησιμοποιώντας ακόμη και τσίχλες, στους εξωτερικούς τοίχους του μεσαιωνικού κτιρίου, αφήνοντας πίσω τους ένα χάος από χαρτιά.

Οι αρχικές απειλές των δημοτικών αρχών για την επιβολή προστίμων δεν είχαν αποτέλεσμα. Εξίσου απτόητοι παρέμειναν οι… βάνδαλοι επισκέπτες και από την παρουσία φύλακα, στην είσοδο της αυλής.

Με αυτά και με άλλα, και πάντα με την λογική «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», οι δημοτικές αρχές σκαρφίστηκαν άλλες εναλλακτικές. Εκτρέποντας την είσοδο μέσω του διπλανού θεάτρου, έφτιαξαν ένα διάδρομο που θα οδηγεί προς την αυλή. Και κατά μήκος, έστησαν ειδικές οθόνες, «όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αφήνουν απευθείας μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνά τους», εξηγεί ο Ενρίκο Κόρσι. «Έτσι και εμείς θα διατηρούμε πιο καθαρό τον χώρο, και οι επισκέπτες θα έχουν να κάνουν κάτι περισσότερο, από το να χαϊδεύουν ασταμάτητα το μπλούτζινο στήθος της Ιουλιέτας στην αυλή».

Διαβάστε ακόμη: Να το πάρει το ποτάμι;