Την ανησυχία του Economist Intelligence Unit προκαλούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας

Την ανησυχία του Economist Intelligence Unit προκαλούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας
Αργοπορία και στις μεταρρυθμίσεις δημοσιομικής προσαρμογής τονίζει η έκθεση.

Δημοσιονομικές πιέσεις και μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά ακόμη και αναίρεση ορισμένων μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει σε ανάλυσή του το Economist Intelligence Unit (EIU). Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του, με τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίζει να εμφανίζει προβάδισμα με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, επισημαίνεται στην ανάλυση.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στα τέλη Απριλίου από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν υπεραπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο. Όμως μια πιο προσεκτική μελέτη των εσόδων και δαπανών γεννά ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων, θετικών τάσεων, τονίζει το EIU.

Για τις 120 δόσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει μια εικόνα υπεράσπισης των ευάλωτων ομάδων εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 26 Μαϊου. «Εγείρονται όμως ανησυχίες μήπως η συγκεκριμένη ρύθμιση τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την κουλτούρα των κακο-πληρωτών στην Ελλάδα» επισημαίνει το EIU.

Για τις μεταρρυθμίσεις ευρύτερα, σημειώνεται ότι ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις σε πολλά μέτωπα λόγω των εκλογών. Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ-3,56% παρατάθηκε έως τις 28 Μαϊου(από τέλη Μαρτίου αρχικά και 6 Μαϊου στη συνέχεια), αφότου η πρώτη προσπάθεια απέβη άκαρπη τον Φεβρουάριο. Οι πιστωτές θα εξετάσουν εκκρεμή ζητήματα, όπως η προστασία πρώτης κατοικίας.

Τέλος, όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, η εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που υποτίθεται ότι είχε προγραμματισθεί για τον Δεκέμβριο του 2018, συνεχίζει να εμφανίζει αξιοσημείωτη έλλειψη προόδου, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου, από 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου. «Αναμένουμε νέα ημερομηνία, τον Μάιο του 2019, για την εκκαθάριση των οφειλών, αλλά είναι πιθανό να χαθεί και αυτή η προθεσμία», τονίζεται στην ανάλυση του EIU.