Την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία αποφάσισαν οι ελληνικές αρχές – Σφοδρές αντιδράσεις στη Μόσχα

Την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία αποφάσισαν οι ελληνικές αρχές – Σφοδρές αντιδράσεις στη Μόσχα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ EDITORS. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια των εικονιζόμενων. Η δημοσίευση των χαρακτηριστικών τους γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του συνδρομητή. O 38χρονος Ρώσος χάκερ Αλεξάντερ Βίνικ που κατηγορείται για την υπόθεση "ξεπλύματος" 4 δισ. δολαρίων σε bitcoins και καταζητείται απο ΗΠΑ και Ρωσία προσέρχεται στο Δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για την έκδοση της απόφασης των δικαστικών αρχών, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017. Να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Ρώσος που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Οι αμερικανές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά. Ταυτόχρονα με την έκδοσή του, το Συμβούλιο αποφάσισε να παραδοθούν στις αρχές των ΗΠΑ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφ

Ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορείται για νομιμοποίηση κερδών μέσω εγκληματικών οργανώσεων.

Την έκδοση στη Γαλλία του 39χρονου Ρώσου, Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενου διεθνώς «Mr. Bitcoin», που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρηματικά ποσά, που -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα- κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (σε Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες.

Ο Βίνικ, που συνελήφθη πέρυσι τέτοιο καιρό με διεθνές ένταλμα ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαλκιδική, δήλωσε ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή του στη Γαλλία αρνούμενος τις παραπάνω πράξεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, επισήμανε ότι έκανε «μεταφορά ηλεκτρονικού χρήματος μέσω πλατφόρμας» και πρόσθεσε ότι επρόκειτο για «προσωπικές συναλλαγές», τις οποίες ο ίδιος θεωρούσε «νόμιμες».

«Εργαζόμουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κάνω συναλλαγές με Bitcoin» ανέφερε, τονίζοντας ότι όσο βρισκόταν στην Ελλάδα -και μέχρι τη σύλληψή του- συνέχιζε να κάνει αυτές τις συναλλαγές. «Εφόσον έχω διαπράξει όλα αυτά τα αδικήματα, γιατί δεν με διώκει και η Ελλάδα;» διερωτήθηκε.

Κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ο 39χρονος άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί στον ‘Αρειο Πάγο. Ο ίδιος κρατείται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, ενώ έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αίτημα που σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε.

Να σημειωθεί ότι του γαλλικού αιτήματος προηγήθηκαν ανάλογα αιτήματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ‘Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BTC-e. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές γνωμοδότησαν θετικά και σε αίτημα έκδοσης των Ρώσων για υπόθεση απάτης, ενώ πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δεύτερο αίτημα των Ρώσων, συνδεόμενο με τη φερόμενη δράση του στον κυβερνοχώρο και ειδικότερα για επιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά να αποτιμάται σε 750 εκατ. ρούβλια.

Έντονη αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Με αφορμή την έκδοση Βίνικ στη Γαλλία, η Μόσχα έθεσε νέο διπλωματικό ζήτημα. «Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Interfax.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και προσθέτει ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».

Διαβάστε ακόμη: Οι Ρώσοι καλούν για εξηγήσεις τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα