Την επαναφορά του μνημονιακού πλαισίου στα εργασιακά ζητά το ΔΝΤ

Την επαναφορά του μνημονιακού πλαισίου στα εργασιακά ζητά το ΔΝΤ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την επαναφορά όσων ρυθμίσεων ίσχυσαν στη μνημονιακή περίοδο ζητά το Ταμείο. Δεν αρκείται στις κινήσεις που έγιναν από την νυν κυβέρνηση με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Επιμένει στην «σκληρή» γραμμή το ΔΝΤ σε ότι αφορά τα εργασιακά και ζητά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και κυρίως πλήρη αποκατάσταση των μνημονιακών μέτρων, ορισμένα εκ των οποίων ακυρώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Η έκθεση του άρθρου 4 σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση περιόρισε με τον αναπτυξιακό νόμο το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και επιτρέπει πλέον υπό όρους να μην ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις, κινήσεις που έχουν τη στήριξη του ΔΝΤ.

Για τα εργασιακά, ειδική αναφορά γίνεται σε μια δεύτερη έκθεση που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα με αυτή του άρθρου 4. Σε αυτή καταγράφονται οι μεγάλες μειώσεις που επιβλήθηκαν κατά την μνημονιακή περίοδο (μεταξύ αυτών η περικοπή κατά 22% του βασικού μισθού) αλλά επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε παράλληλη μείωση των τιμών, ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν αδύναμη.

Αυτή η ανισορροπία μεταξύ αμοιβών και τιμών δημιουργεί εύλογα την αίσθηση ότι η εργασία σήκωσε υπερβολικό βάρος.

Το ΔΝΤ εξαπολύει πυρά στις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και ειδικά σε ότι αφορά την επεκτασιμότητα στις κλαδικές συμβάσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% (σ.σ. που έφτασε το 27% για όσους ελάμβαναν τον υποκατώτατο που καταργήθηκε).