Με την «ευλογία» της Μέρκελ ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup

Με την «ευλογία» της Μέρκελ ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup

Ισπανία και Γερμανία τάσσονται υπέρ των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη, ενώ στηρίζουν από κοινού τον Λουίς ντε Γκίντος για τον «θρόνο» του Eurogroup.

«Θα υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του Λουίς ντε Γκίντος», δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας πως η Γερμανία βλέπει θετικά το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του προέδρου του Eurogroup από τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών.

Τη δήλωση πραγματοποίησε η Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι από τον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα. Μια έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κατανεμηθούν οι κυριότερες θέσεις στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις επικρίσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής», επέμεινε ο Μαριάνο Ραχόι. «Το δημόσιο έλλειμμα θα πρέπει να είναι λογικό, όπως και το επίπεδο του -δημοσίου- χρέους».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να «εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», λέγοντας πως «είναι μερικές φορές σκληρές, είναι μερικές φορές περίπλοκες και δύσκολο να εξηγηθούν, αλλά είναι αυτές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και άρα το επίπεδο της ευημερίας και της αφθονίας».

Αυτό επέτρεψε την ανάκαμψη στην Ισπανία, όπου η ανάπτυξη έφθασε το 0,6% το δεύτερο τρίμηνο φέτος και όπου το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά τι, κάτω από το φράγμα του 25%, έπειτα από δύο υφέσεις μέσα σε πέντε χρόνια, είπε ακόμη ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός.

«Μοιράζομαι την άποψη του Μαριάνο Ραχόι σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό της δημοσιονομικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο για τις επιθέσεις τις οποίες έκανε το σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ εναντίον της Γερμανίας και των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ, τοποθετήσεις οι οποίες οδήγησαν στην πτώση της γαλλικής κυβέρνησης.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος για τη βούληση του πρωθυπουργού (σ.σ. της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς), διότι μου την εξέφρασε, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εργάζονται ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις (της Γαλλίας) στην Ευρώπη», είπε πάντως ο Ραχόι.

«Εύχομαι στον Γάλλο πρόεδρο να επιτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», αλλά «δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τα γεγονότα», είπε από τη δική της πλευρά η συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριος.

Διαβάστε ακόμη:

Τα «απόνερα» των δηλώσεων Ντράγκι για το μέλλον της Ευρωζώνης

Αυτό είναι το διάγραμμα που κάνει τον Ντράγκι να βλέπει εφιάλτες