Με την «ευλογία» της Παγκόσμιας Τράπεζας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με την «ευλογία» της Παγκόσμιας Τράπεζας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου - Εύσημα από την ΠΤ για την επίσπευση στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε σήμερα το πρωί το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην οποία συζητήθηκε το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Λόρα Τάκ (αντιπρόεδρος και αρμόδια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία), μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου από το υπουργείο Εργασίας, με στόχο ο νέος θεσμός να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του μέτρου, προκειμένου, όπως ανέφερε η κ. Τακ, να βοηθηθούν οικογένειες που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει, επίσης, τεχνογνωσία στην κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων. Σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο και αναμένεται τώρα να αποσταλούν από τους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας στοιχεία με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη διαμόρφωση της δευτερογενούς νομοθεσίας (Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις) για την ενεργοποίηση του νόμου.

Στις δηλώσεις της η κ. Τακ αναφέρθηκε και στο «άλμα» 110 θέσεων που έκανε η Ελλάδα πέρυσι σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως αυτή καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας για το επιχειρείν. «Η περυσινή επίδοση ήταν», ανέφερε η κ. Τακ, «η καλύτερη στον κόσμο». Συνολικά σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα (και όχι μόνο την ίδρυση επιχειρήσεων) η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέβηκε στην 72η από την 100η θέση.

Στο θέμα αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι με την αλλαγή του καθεστώτος των αδειοδοτήσεων στόχος είναι η μετάβαση από ένα γραφειοκρατικό σε ένα χρήσιμο και σύγχρονο καθεστώς, «προκειμένου να υπάρξει συνολικά επανεκκίνηση της οικονομίας, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη που φαίνεται να έρχεται και να ξεφύγουμε από την κρίση των έξι τελευταίων ετών».

Στη συνάντηση, όπως είπε ο ίδιος, παρουσίασε στα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετατροπή της οικονομίας από κλειστή, με κρατικιστικό πρότυπο, σε ανοιχτή, φιλική στις επενδύσεις και τον πολίτη που θέλει να επιχειρήσει.

Διαβάστε ακόμη:

Η νέα υπουργική απόφαση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πού και πότε θα γίνουν οι αιτήσεις