Την ειδική επιτροπή έκτακτης ανάγκης Cobra συγκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον – Νέα μέτρα στο τραπέζι λόγω Όμικρον

Την ειδική επιτροπή έκτακτης ανάγκης Cobra συγκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον – Νέα μέτρα στο τραπέζι λόγω Όμικρον
epa09091800 People walk past on Millennium bridge one year on since the lockdown began in London, Britain, 23 March 2021. A minute of silence was observed across the UK to mark a year since lockdown restrictions over the coronavirus pandemic began. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαγόρευση δύο εβδομάδων μετά τα Χριστούγεννα στις συγκεντρώσεις ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους εξετάζει η Αγγλία για να επιβραδύνει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, γράφουν οι Times, επικαλούμενοι άτομα που δεν κατονομάζουν.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο και οι σύμβουλοι περιμένουν περισσότερα στοιχεία για το νέο στέλεχος, ανέφερε η εφημερίδα. Ο Τζόνσον θέλει να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των μέτρων που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να εκτιμήσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αυστηροποίησης των κανόνων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας θα συγκαλέσει επίσης την υψηλού επιπέδου επιτροπή έκτακτης ανάγκης, γνωστή ως Cobra, αυτό το Σαββατοκύριακο για να οριστικοποιήσει τα μέτρα στήριξης για τη βιομηχανία φιλοξενίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει δει τις κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων να πέφτουν κατακόρυφα.

Από την πλευρά του, το BBC ανέφερε ότι εξέτασε τα πρακτικά μιας συνάντησης επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης που ζητούσαν να τεθούν αυστηρότεροι περιορισμοί «πολύ σύντομα» σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πίεση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου για Έκτακτες Περιστάσεις (SAGE) δήλωσε όταν συνεδρίασε την Πέμπτη ότι χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Αγγλία θα μπορούσαν να κορυφωθούν στις 3.000 ή περισσότερες την ημέρα, σημειώνει το BBC. Ήδη οι εισαγωγές στο Λονδίνο αυξάνονται κατακόρυφα.

Η συμβουλευτική ομάδα επεσήμανε επίσης ότι μέτρα όπως η απαγόρευση της κοινωνικής επαφής σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το πρόβλημα, σε σύγκριση με τους τρέχοντες περιορισμούς. Η Αγγλία επί του παρόντος απαιτεί πιστοποιητικό Covid για ορισμένες εκδηλώσεις, οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει υποχρεωτικές σε πολλούς χώρους και υπάρχει σύσταση για τηλεργασία όπου είναι δυνατόν.

Η Σκωτία και η Ουαλία έχουν προχωρήσει περισσότερο, με τη Σκωτία να συμβουλεύει τους ανθρώπους να περιορίσουν την κοινωνική επαφή σε τρία νοικοκυριά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και την Ουαλία να κλείνει τα νυχτερινά κέντρα από τις 27 Δεκεμβρίου.