Την ημέρα ορκωμοσίας του Μπάιντεν σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος μετοχών από τότε που ανέλαβε ο Ρίγκαν

Την ημέρα ορκωμοσίας του Μπάιντεν σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος μετοχών από τότε που ανέλαβε ο Ρίγκαν
US President Joe Biden speaks about the Covid-19 response before signing executive orders in the State Dining Room of the White House in Washington, DC, on January 21, 2021. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP
Η ώθηση των μετοχών είναι μια δυνατή αφετηρία για την προεδρία Μπάιντεν.

της Anne Sraders

Οι μετοχές ανέβηκαν την Τετάρτη καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και σύμφωνα με τον Ryan Detrick της LPL, η ημέρα είναι ιστορική και για έναν άλλο λόγο: η επίδοση του S&P 500 την Τετάρτη – όπου έκλεισε με άνοδο σχεδόν 1,4% – είναι η μεγαλύτερη σε μέρα ορκωμοσίας νέου προέδρου από το 1985, όταν ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Τότε, ο δείκτης S&P 500 είχε αυξηθεί κατά 2,3%.

Η επίδοση την ημέρα της ορκωμοσίας ξεπέρασε με άνεση και την αύξηση κατά 0,3% που είχε σημειώσει ο δείκτης την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017.

Ιδού και ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: από την ημέρα εκλογής μέχρι την ημέρα ορκωμοσίας του Μπάιντεν, οι μετοχές ανέβηκαν κατά 14,3%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης κατά το διάστημα εκλογής-ανάληψης καθηκόντων στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το αντίστοιχο του Hoover (13,3%) το 1929.

Η ώθηση των μετοχών είναι μια δυνατή αφετηρία για την προεδρία Μπάιντεν – τουλάχιστον όσον αφορά τις αγορές. Και συμβαδίζει βεβαίως με την εμπειρία από τις θητείες Ομπάμα και Τραμπ, που κατέγραψαν ετήσια άνοδο μετοχών κατά 13,8% και 14% αντίστοιχα κατά μέσο όρο.

«Κανένας δεν ξέρει το πού θα πάμε από εδώ και μπρος, αλλά δεδομένης της τεράστιας νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης, μαζί με το εκ νέου άνοιγμα αργότερα φέτος, ίσως δούμε μια συνέχιση της χρηματιστηριακής ανόδου» έγραψε σε σημείωμά του ο Detrick της LPL.

Το ράλι των μετοχών οφείλεται, πράγματι, σε μεγάλο βαθμό στις ελπίδες διανομής ενός επιπλέον πακέτου τόνωσης, ύστερα από τη συμφωνία ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε πέρυσι. Η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομίας φαίνεται ότι γεμίζει αισιοδοξία πολλούς παρατηρητές της αγοράς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόσφατα αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάζει, το οποίο θα περιλαμβάνει διανομή επιταγών ύψους 1.400 δολαρίων η καθεμία. Βεβαίως, ο δρόμος μέχρι την τελική έγκρισή του από το Κογκρέσο θα είναι μεγάλος και δύσκολος.

Πηγή: fortune.com