Την «πόρτα» της Τουρκίας «χτύπησε» η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Την «πόρτα» της Τουρκίας «χτύπησε» η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της αν παραστεί ανάγκη, δηλώνει ο Ερντογάν - Αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας των ΗΠΑ στην κεντρική Συρία.

Τέσσερα βλήματα όλμων έπεσαν σήμερα στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συγκρούονταν με δυνάμεις των Κούρδων που υπερασπίζονται τη συνοριακή πόλη Κομπάνι, κατά της οποίας οι τζιχαντιστές έχουν εδώ και μία εβδομάδα εξαπολύσει, πολιορκώντας την από τρεις πλευρές.

Ένας από τους όλμους προκάλεσε μια τεράστια τρύπα σε ένα άδειο mini-bus που ήταν σταθμευμένο κοντά στο Ταβσανλί, ένα χωριό κοντά στην Κομπάνι. Οι αρχές στη συνοριακή επαρχία Σανλιούρφα απέκλεισαν τον κύριο δρόμο προς τη συριακή μεθόριο καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Μαχητές διατηρούν τις θέσεις τους περίπου 10 χλμ. δυτικά της Κομπάνι, μέσα στη Συρία, με τις κουρδικές θέσεις να αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας μεταξύ των μαχητών και της πόλης. Η Κομπάνι βρίσκεται σε έναν δρόμο που ενώνει τη βόρεια και βορειοδυτική Συρία και ο έλεγχος της πόλης από τους Κούρδους έχει εμποδίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να εδραιώσουν τα εδαφικά κέρδη τους, αν και η προέλασή τους έχει αναγκάσει περισσότερους από 150.000 Κούρδους να καταφύγουν στην Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα.

Πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ και αραβικών κρατών επέδραμαν σήμερα πάνω από χωριά κοντά στην Κομπάνι. Τα πλήγματα είχαν στόχο να εμποδιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ένα κτίριο του Ισλαμικού Κράτους και δύο θωρακισμένα οχήματα υπέστησαν επίσης ζημιές.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει πως τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, αν υπάρξει μια διεθνής συμφωνία να δημιουργηθεί ένα τέτοιο καταφύγιο για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι τώρα η Τουρκία είχε αρνηθεί να παίξει έναν ρόλο στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Ερντογάν διαπραγματεύεται σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Τουρκίας.

«Η λογική που υποθέτει πως η Τουρκία δεν θα λάβει μια θέση στρατιωτικά είναι λανθασμένη», είπε ο Ερντογάν σε μία συνέντευξη στην εφημερίδα Hurriyet και πρόσθεσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το πώς και από ποιες χώρες θα αναληφθούν αεροπορικά πλήγματα και ενδεχομένως μια χερσαία επιχείρηση και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέρος.

«Στην κατανομή των ευθυνών, κάθε χώρα θα έχει ένα ορισμένο καθήκον. Όποιος κι αν είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η Τουρκία θα τον παίξει», είπε, προσθέτοντας πως δεν αρκεί μόνο μια αεροπορική επιχείρηση. «Δεν μπορείς να αποτελειώσεις μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση μόνο με αεροπορικά πλήγματα. Χερσαίες δυνάμεις είναι συμπληρωματικές… Θα πρέπει να το δεις συνολικά. Προφανώς δεν είμαι στρατιώτης, όμως οι αεροπορικές επιχειρήσεις είναι επιμελητειακές. Αν δεν υπάρξει χερσαία δύναμη, δεν θα είναι μόνιμο», είπε.

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της αν παραστεί ανάγκη, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν μόλις δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το κοινοβούλιο μια εντολή που θα επιτρέψει σε τουρκικά στρατεύματα να πραγματοποιούν επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα. «Κανείς δεν είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τα σύνορά σου», είπε ο Ερντογάν. «Θα έρθουν άλλοι και θα προστατέψουν; Εμείς θα προστατεύσουμε τα δικά μας σύνορα», είπε.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει από μόνη της μια ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Συρία, ο Ερντογάν είπε: «Αυτό θα πρέπει να γίνει με εκείνους στην περιοχή. Μιλώντας με τον καθένα από αυτούς. Επειδή χρειάζεται να έχουμε μια νομιμότητα μέσα στη διεθνή κοινότητα. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την Τουρκία αλλά με 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους που επιστρέφουν στη δική τους γη. Το να βοηθήσεις να εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται».

Την ίδια ώρα, τα βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν να πετούν πάνω από το Ιράκ, έτοιμα να πλήξουν στόχους στην πρώτη αποστολή τους αφότου το κοινοβούλιο έδωσε την άδεια για πλήγματα εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έπειτα από την έγκριση του κοινοβουλίου που δόθηκε χθες, Tornados της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζουν να πετάνε πάνω από το Ιράκ και είναι τώρα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικό ρόλο και όταν αναγνωριστούν οι κατάλληλοι στόχοι», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σήμερα για πρώτη φορά, εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην κεντρική Συρία, ενώ συνεχίστηκαν οι επιθέσεις σε στόχους στο Ιράκ.

Οι επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, όπως επίσης της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έπληξαν επτά στόχους στη Συρία, διευκρίνισε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centocom).

«Ένα αεροδρόμιο που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, μία στρατιωτική μονάδα και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στη Ράκα υπέστησαν ζημιές» προσέθεσε η Centcom.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Χάμαντ, στο ερημικό τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς.

Στόχους αποτέλεσαν επίσης στην περιοχή εγκαταστάσεις του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα «Μετώπου αλ Νούσρα», σύμφωνα με την εδρεύουσα στη Βρετανία οργάνωση. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Στο Ιράκ τρεις επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στα νοτιοδυτικά του Αρμπίλ και είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 4 θωρακισμένα οχήματα και μία θέση μάχης, ανέφερε επίσης η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.