Τυρός: Μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό Αρκαδίας

Τυρός: Μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό Αρκαδίας

Μάθετε ποια είναι τα έθιμα του Πάσχα στον Τυρό.

Της Χριστίνας Ζάχου

Η όμορφη, γραφική κωμόπολη- βρίσκεται στα νοτιανατολικά του νομού Αρκαδίας- πήρε το όνομα της από το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτη (τοπικής θεότητας) που λατρευόταν στην περιοχή.

Με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας και τα βουνά του Πάρνωνα ο Τυρός έχει τρεις οικισμούς: τον Άνω, τον Κάτω και την Παραλία Τυρού, όπου έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, είναι από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια μέρη για οικογενειακές διακοπές.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό με αποτέλεσμα να βρεις καταλύματα και εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Στην ευρύτερη περιοχή μιλάνε την τσακώνικη διάλεκτο και αναβιώνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα που πραγματοποιούνται στη θάλασσα.

Οι προτάσεις μου:

  • Βόλτα στο παραθαλάσσιο Τυρό: Μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο για να απολαύσεις τη διαδρομή. Εκεί αξίζει να καθίσεις για φαγητό στα ταβερνάκια που έχουν φρέσκο ψαράκι κατευθείαν από τις τράτες. Μάλιστα, ακριβώς απέναντι είναι οι Σπέτσες όπου απέχουν μόνο 16 ναυτικά μίλια.
  • Στον Άνω Τυρό που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Πάρνωνα έχει ωραίες διαδρομές για πεζοπορία. Πολλά από τα σπίτια έχουν κρατήσει τα κυνουρικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής τους.
  • Εκδρομή στο Λεωνίδιο: Αφού έφτασες ως εκεί πήγαινε ως το Λεωνίδιο, όπου έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Solife.gr