O Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε στη βουλή τις ηχογραφήσεις των Eurogroup – Τις επέστρεψε ο Κώστας Τασούλας (Βίντεο)

O Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε στη βουλή τις ηχογραφήσεις των Eurogroup – Τις επέστρεψε ο Κώστας Τασούλας (Βίντεο)
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλά στη σημερινή ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πως θα χειριστεί το θέμα.

Τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέθεσε στη βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, και άφησε στην «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Στην συνέχεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού. Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε.

Επέστρεψε τον φάκελο ο Κ.Τασούλας

Η κίνηση του κ. Βαρουφάκη αρχικά έφερε αμηχανία στο κοινοβούλιο και αμέσως μετά, ο Κώστας Τασούλας πήρε τον λόγο και επέστρεψε τον φάκελο ως απαράδεκτο, λέγοντας ότι δεν θα γίνει αχθοφόρος του κ. Βαρουφάκη.

Το σχόλιο του πρωθυπουργού κατά την τριτολογία του

Κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι ενήργησε σωστά, στο συμβάν που προηγήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη.

Χωρίς να ανέβει στο βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές ματιές στα πράγματα, διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας της εργασίας, αυτά είναι απολύτως θεμιτά και αναμενόμενα σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν έχουμε όμως δικαίωμα να αμφισβητούμε τα στοιχεία, τουλάχιστον όπως αυτά δίνονται στη δημοσιότητα από τους επίσημους φορείς του ελληνικού Κράτους».

«Αν η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιεί αποκλιμάκωση της ανεργίας αυτή είναι μία πραγματική διαπίστωση», τόνισε και είπε ότι αναλόγως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί για παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, όπως δεν αμφισβητούνται ούτε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ.

MέΡΑ25: Η αλήθεια τρομάζει

Την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτη την συσκευή αποθήκευσης που περιείχε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες». Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».