ΤΙΤΑΝ: Δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά

ΤΙΤΑΝ: Δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά

Υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης του Ομίλου ΤΙΤΑΝ μιλά αποκλειστικά στο fortunegreece.com για την επόμενη μέρα.

Την υψηλότερη κερδοφορία τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των τελευταίων πέντε ετών κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, άνοδος η οποία αποδίδεται, κυρίως, στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ομίλου σε ΗΠΑ και Αίγυπτο.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.124,2 εκατ.ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,2% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 121,9 εκατ. ευρώ από 36,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ικανοποίησή του για τα οικονομικά αποτελέσματα εξέφρασε υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο fortunegreece.com για τις επεκτατικές κινήσεις σε νέες αγορές, αλλά και για την Ελλάδα, η οποία ,αυτή τη στιγμή, αντιπροσωπεύει μόλις το 5% -6% του τζίρου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 2017 δεν προβλέπεται να δούμε σημάδια ανάκαμψης στην ιδιωτική κατανάλωση, ενώ σε ότι αφορά τον κλάδο των οικοδομικών υλικών, από τις αρχές της κρίσης έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας του και βρίσκεται στα επίπεδα του 1962! Επιπρόσθετα, το μέλλον του συνεχίζει να είναι αβέβαιο καθώς πολλά από τα δημόσια έργα – και κυρίως αυτά που αφορούν δρόμους – αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2017, χωρίς να είναι γνωστό εάν θα υπάρξει η προκήρυξη νέων.

«Η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι τελείως παγωμένη. Τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα που όταν δούμε έστω και μικρή βελτίωση δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από γρηγορότερους ρυθμούς ανόδου. Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν κάποια αλλαγή προς το καλύτερο για το 2017» δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος προσθέτοντας πως εκτός από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, εξίσου σημαντικές αγορές για τη διοίκηση της ΤΙΤΑΝ θεωρούνται τα Βαλκάνια και η Βραζιλία, στην οποία τον Σεπτέμβριο ο όμιλος προχώρησε σε εξαγορά εργοστασίου στην περιοχή.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για επένδυση στην τσιμεντοβιομηχανία Cimento Apodi στη Βραζιλία, η οποία σηματοδοτεί την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Νότια Αμερική.

Η Cimento Apodi διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Quixeré, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015 και μία μονάδα άλεσης τσιμέντου στο λιμάνι του Pecém, κοντά στην πόλη Fortaleza, η οποία λειτουργεί από το 2011. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της Cimento Apodi ξεπερνά τους 2 εκ. τόνους τσιμέντου ετησίως και οΤιτάνας ελέγχει το 94% οχήματος που κατέχει το 50% της Apodi.

«Πάντα κοιτάμε νέες αγορές και εξετάζουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον όμιλο. Ωστόσο, η φιλοσοφία μας είναι να κάνουμε σταθερά βήματα και όχι πολλές και μεγάλες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους».

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και η ζήτηση στην Τουρκία, χάρη στην υλοποίηση έργων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη της θυγατρικής της ΤΙΤΑΝ να ανέλθουν σε 3,5 εκατ. ευρώ.