Tιτάν: Μας έχει στοιχίσει ότι η έδρα μας παραμένει στην Ελλάδα

Tιτάν: Μας έχει στοιχίσει ότι η έδρα μας παραμένει στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής της τσιμεντοβιομηχανίας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση από την Ελλάδα δεν είναι επιθυμία της διοίκησης.

«Η παραμονή της έδρας μας στην Ελλάδα μας έχει στοιχίσει κατά το παρελθόν και συνεχίζει να μας στοιχίζει. Κάτι που μας έχει επισημανθεί και από αναλυτή του εξωτερικού. Εμείς παλεύουμε στα ίσα με τα ξένα μεγαθήρια ως μια ανεξάρτητη ελληνική εταιρεία. Επιθυμία μας είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα έτσι να παραμείνουμε ανεξάρτητοι και ανταγωνιστικοί».

Αυτά ανέφερες στη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας ο CEO Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου για την πιθανότητα μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό.

Στο ίδιο θέμα απάντησε και ο πρόεδρος της εταιρείας Τ. Αράπογλου σημειώνοντας: Και άλλες εταιρείες μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε. Ούτε η θέση τους στην αγορά, ούτε οι επενδύσεις τους, ούτε οι θέσεις εργασίας, ούτε η κοινωνική τους παρουσία. Το ότι τίθεται κατά περιόδους το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ ότι δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τη διοίκηση της Τιτάν θα είναι χειρότερη από την περσινή όσο αφορά την κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα. Οι επενδύσεις για την κατασκευή ξενοδοχείων δεν επαρκούν για να αντισταθμιστεί η έλλειψη επενδύσεων σε ιδιωτικές κατοικίες και έργα υποδομής.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για το 2019. Ενδεικτικά το 2017 μόνον το 17% του συνολικού τζίρου της Τιτάν (249 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,506 δις. Ευρώ) και το 7% των EBITDA προήλθε από την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εξάγεται.

Οι θετικές προοπτικές που διαβλέπει η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας για την πορεία του ομίλου βασίζονται στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς εκεί ο κλάδος των κατασκευών επωφελείται από τη συνεχιζόμενη άνοδο της ιδιωτικής οικοδομής και την ανάπτυξη έργων υποδομής.

Συνολικά ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες επενδύσεις του ομίλου (123 εκατ. το 2017) ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της εισηγμένης, καθώς επίσης και σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έγιναν για τον ίδιο σκοπό σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

«Αυτό το διάστημα η ελληνική δραστηριότητα είναι ζημιογόνα με αρνητικές ταμειακές ροές και έρχονται οι διεθνείς δραστηριότητες για να κρατήσουν την εγχώρια δραστηριότητα ζωντανή.

Τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 80,4 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ενέκρινε η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τιτάν, η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή καθώς και τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στην Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 1.6.2018, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, παρέστησαν νόμιμα μέτοχοι, εκπροσωπούντες 58.312.988 κοινές ονομαστικές μετοχές επί συνόλου 77.063.568 κοινών ονομαστικών μετοχών και συνεπώς υπήρξε απαρτία 75,67% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, μη υπολογιζομένων 4.166.311 ιδίων κοινών μετοχών της Εταιρίας.

Η απαρτία που επετεύχθη επέτρεψε στη Γενική Συνέλευση να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένου του θέματος 6, για το οποίο απαιτείτο αυξημένη απαρτία των 2/3 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Παρέστησαν επίσης στη Γενική Συνέλευση μέτοχοι εκπροσωπούντες 5.692.986 προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές επί συνόλου 7.568.960 προνομιούχων άνευ ψήφου μετοχών.