Το 18ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Το 18ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, το στοίχημα της βιωσιμότητας του υγειονομικού τομέα καθώς και στρατηγικές προτεραιότητες της πολιτικής υγείας, ανάμεσα στα θέματα του συνεδρίου.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει το 18ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld στις 20 και 21 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο αποσκοπεί στην κατάθεση προτάσεων και αναζήτηση λύσεων στα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο υγείας με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των ασθενών.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο Healthworld είναι:

-Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, το στοίχημα της βιωσιμότητας του υγειονομικού τομέα, στρατηγικές προτεραιότητες της πολιτικής υγείας, σχεδιάζοντας το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης, ψηφιακή μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, προς μια νέα κουλτούρα υγείας και τέλος το σύστημα προμηθειών στον κλάδο υγείας.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε αναφορικά με το 18ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld: «Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ιατροτεχνολογικών υπηρεσιών σε ένα κρίσιμο σημείο όπου χρειάζονται τελικές αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται σε δύο απολύτως ισότιμους και αλληλένδετους πυλώνες: τη δημοσιονομική εξισορρόπηση και την ανάπτυξη. Η συνέχιση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική αναδιαμορφώνοντας την εικόνα της στο εξωτερικό, με στόχο την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών τόσο σε βασικά όσο και σε καινοτόμα φάρμακα και υπηρεσίες είναι απαραίτητη. Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, φαρμακευτική βιομηχανία, το κράτος και επιστημονική κοινότητα, είναι να προτείνουμε και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε από κοινού λύσεις που θα εγγυηθούν ένα δυναμικό σύστημα υγείας ικανό να αντιμετωπίσει τις νέες μεγάλες απαιτήσεις των καιρών και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του στο παρόν και στο μέλλον. Η δαπάνη για την υγεία είναι επένδυση η οποία όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία των πολιτών αλλά επιπλέον μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάκης Παπαταξιάρχης είπε χαρακτηριστικά: “Στο κέντρο των εξελίξεων και πιο επίκαιρο παρά ποτέ, το Healthworld 2019, έρχεται να εστιάσει στην ανάπτυξη εκείνων των εθνικών πολιτικών υγείας που στόχο έχουν πρωτίστως την προσφορά βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας στον Έλληνα ασθενή. Το φετινό συνέδριο φιλοδοξεί επίσης, να επισφραγίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και την πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες. Καθοριστικής συμβολής στην επίτευξη του οράματος για αναβαθμισμένες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας αποτελεί ο κομβικός ρόλος του ασθενή στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη ψηφιακή μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των ασθενών, την πανεπιστημιακή και επιστημονική κοινότητα, καθώς και τους κυβερνητικούς και πολιτειακούς θεσμούς, καλούμαστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να ορίσουμε τις νέες συνιστώσες ενός μίγματος πολιτικών υγείας που θα δώσει βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεόδωρος Λιακόπουλος δήλωσε: “Με το τέλος των μνημονιακών πολιτικών που κατέληξαν σε οριζόντιες πολιτικές λιτότητας και ανεξέλεγκτες περικοπές σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας, είναι επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την υγεία με επίκεντρο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών περίθαλψης στους πολίτες αυτής της χώρας. Ένας κυρίαρχος παράγοντας στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η συνεχής αναβάθμιση της υπάρχουσας τεχνολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σχεδιασμός ενός προηγμένου συστήματος αξιολόγησης της τεχνολογίας καθώς και η υλοποίηση ενός προηγμένου συστήματος προμηθειών με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας».

O συντονιστής των εργασιών του HealthWorld 2019, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος τόνισε ενόψει του συνεδρίου: «Μετά τη δοκιμασία της κρίσης και των “μνημονιακών” πολιτικών ο υγειονομικός τομέας της χώρας χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην πρόσβαση, μεγάλο ύψος ιδιωτικών πληρωμών και παραπληρωμών και αύξηση της καταστροφικής δαπάνης των νοικοκυριών για την υγεία. Συνεπώς, πρόκειται για μια κατάσταση ανισορροπίας και απορρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στη νοσοκομειακή περίθαλψη και στη φαρμακευτική και βιοϊατρική τεχνολογία και το συνέδριο έρχεται να απαντήσει στα θέματα αυτά με επιστημονική τεκμηρίωση και πολιτική υπευθυνότητα στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού και συναινετικού διαλόγου».