Το 2020 φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά για αρχικές δημόσιες προσφορές

Το 2020 φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά για αρχικές δημόσιες προσφορές
Ιδού ένα στατιστικό στοιχείο που θα σας εκπλήξει: οι αρχικές δημόσιες προσφορές τα πήγαν καλύτερα από τη χρηματιστηριακή αγορά πέρυσι.

της Lucinda Shen

Ναι, είναι αλήθεια. Σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από απογοητευτικές αρχικές δημόσιες προσφορές από μια σειρά γνωστών εταιρειών όπως η Uber, η Lyft και η Peloton (και από την αναβολή της αρχικής δημόσιας προσφοράς της WeWork), ο Δείκτης Αρχικών Δημόσιων Προσφορών Renaissance ανέβηκε κατά 35% το 2019. Και το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο του 30% – του ρυθμού αύξησης του δείκτη S&P 500 για το ίδιο έτος.

Ο Michael Cembalest, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς και επενδύσεων στην JPMorgan Chase, έγραψε ένα σημείωμα στο οποίο αναφέρεται σε εταιρείες όπως η Zoom και η Medallia, οι μετοχές των οποίων ανέβηκαν κατά 80% και 40% αντίστοιχα από τις αντίστοιχες δημόσιες προσφορές τους τα τέλη του 2019. Αυτές οι εταιρείες, σύμφωνα με το σημείωμα, κατάφεραν να επεκταθούν με περιορισμένα προστιθέμενα κόστη, σε σύγκριση με άλλους παίκτες που κλήθηκαν να κάνουν μεγαλύτερες δαπάνες για hardware.

Η Bill.com, μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για εταιρικές πληρωμές, είχε την αρχική δημόσια προσφορά της τον Δεκέμβριο. Οι κακές επιδόσεις των αρχικών δημόσιων προσφορών από υψηλού προφίλ startups που είχαν προηγηθεί δεν ανησύχησαν τα στελέχη της εταιρείας, αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου David Chao – εν μέρει επειδή η Bill.com δραστηριοποιείτο σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο και είχε προσπαθήσει να αναπτυχθεί σταδιακά σε βάθος 14 ετών, και όχι αστραπιαία.

Πολλοί από τους αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Fortune προβλέπουν ότι το 2020 θα είναι μια δυνατή χρονιά ως προς τη ροή των σχετικών συμφωνιών, ειδικά καθώς οι επενδυτές καταλήγουν στον τύπους των εταιρειών που μπορούν να τα πάνε καλά στις χρηματιστηριακές αγορές.

«Η έξοδος κάποιων εντελώς μη κερδοφόρων εταιρειών από τον ‘χάρτη’ δημιουργεί χώρο για την είσοδο άλλων ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών» λέει ο Adeo Ressi, διευθύνων σύμβουλος του accelerator νεοφυών επιχειρήσεων Founder Institute.

«Νομίζω ότι το 2020 θα είναι λιγότερο ασταθές σε σχέση με το 2019, επειδή φέτος οι επενδυτικοί τραπεζίτες θα είναι πιο προσεκτικοί ως προς τις αποτιμήσεις» λέει ο Chao, ο οποίος έχει επενδύσει στην Bill.com μέσω του fund του, DCM. «Το 2019 υπήρξαν κάποιες λανθασμένα αποτιμημένες αρχικές δημόσιες προσφορές· το 2020 οι συμφωνίες με προβληματικές τιμολογήσεις θα είναι λιγότερες».