Tο 40% των νέων CEOs αποτυγχάνουν μέσα σε 18 μήνες – Ποιοι ξεχωρίζουν 

Tο 40% των νέων CEOs αποτυγχάνουν μέσα σε 18 μήνες – Ποιοι ξεχωρίζουν 
epa08250165 A picture of Peter Nygard is seen in a Nygard store in New York, New York, USA, 26 February 2020. The offices of the fashion company were raided on Tuesday by the US’ Federal Bureau of Investigation and New York Police Department, reportedly as part of an investigation into federal sex-trafficking allegations against the company’s CEO Peter Nygard. Nygard stepped down as chairman of Nygard international yesterday and is accused of sex-trafficking underaged girls EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tης Ruth Umoh

Εν μέσω αυξημένου δημόσιου ελέγχου και αυξημένου ακτιβισμού που συχνά διαδραματίζεται στο διαδίκτυο, πυροδοτώντας εταιρικές αντιδράσεις μέσα σε λίγα λεπτά, δεν είναι περίεργο που η εναλλαγή στη θέση των διευθυνόντων συμβούλων είναι συχνή. Η θητεία περίπου του 30% των διευθυνόντων συμβούλων των εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα Fortune 500 διήρκεσε λιγότερο από τρία χρόνια τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ περίπου το 40% των νέων CEO θεωρείται ότι αποτυγχάνουν τους πρώτους 18 μήνες της θητείας τους, σύμφωνα με το Center for Creative Leadership.

Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου γίνεται όλο και πιο δύσκολος και απαιτεί μια συνεχή εξισορρόπηση διαφόρων προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τους ανώτερους συνεργάτες της McKinsey, Vikram Malhotra, Caroyln Dewar και Scott Keller, οι οποίοι συνέγραψαν το βιβλίο με τίτλο CEO Excellence, που δημοσιεύεται στις 15 Μαρτίου.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, οι συγγραφείς ξεκίνησαν με μια ομάδα περισσότερων από 2.400 εταιρικών ηγετών, προτού την περιορίσουν σε μια βασική ομάδα 67, για να αναλύσουν τους έξι κρίσιμους παράγοντες που διαφοροποιούν τους καλύτερους διευθύνοντες συμβούλους από τους υπόλοιπους. Ένας από αυτούς; Η ικανότητα επιδέξιας εμπλοκής του διοικητικού συμβουλίου.

«Τα διοικητικά συμβούλια δεν φοβούνται να αναλάβουν δράση όταν βλέπουν να συμβαίνει κάποια αποτυχία», λέει ο Malhotra στο Fortune. «Και αν δεν είσαι τολμηρός και δεν είσαι επιθετικός, πιθανότατα θα αποτύχεις και θα αποτύχεις γρήγορα».

Η συνεργασία του διοικητικού συμβουλίου είναι υψίστης σημασίας για την αποτελεσματικότητα ενός CEO. Αλλά για πολλούς, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Η συμμετοχή σε εταιρικά συμβούλια είναι μια από τις πιο ανησυχητικές προκλήσεις για τους διευθύνοντες συμβούλους, σε μεγάλο βαθμό επειδή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου βρίσκονται στην κορυφή της διακυβέρνησης – είναι τα αφεντικά του CEO. Ως πρόσθετο επίπεδο, οι CEO σπάνια, έως και ποτέ, έχουν λόγο για το ποιος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο και πώς λειτουργεί, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Πολλοί CEOs κάνουν το λάθος να προσπαθούν να διαχειριστούν το διοικητικό τους συμβούλιο ή να το κρατήσουν σε απόσταση. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των επιτυχημένων CEOs υιοθετεί μια σημαντικά διαφορετική προσέγγιση στις αλληλεπιδράσεις του διοικητικού συμβουλίου. «Πραγματικά επικεντρώνονται στο ερώτημα: ‘Πώς μπορώ να βοηθήσω τα μέλη του ΔΣ μου να βοηθήσουν την επιχείρηση;’» λέει ο Malhotra. Αυτοί οι CEOs αξιοποιούν τα συμβούλια τους με τρεις τρόπους, λέει:

Νο 1: Διαφανή επικοινωνία

Οι κορυφαίοι CEOs πιστεύουν στην έννοια της ριζικής διαφάνειας. «Δεν εννοώ ότι έχουν 600 σελίδες κάποιας εταιρικής πολιτικής που τις δίνουν στο διοικητικό συμβούλιο και ελπίζουν ότι θα τις χρησιμοποιήσουν για να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους», λέει ο Malhotra. Αντίθετα, αυτοί οι CEOs αφιερώνουν χρόνο εκ των προτέρων για να ενημερώσουν το διοικητικό συμβούλιο για το τι λειτουργεί και τι όχι.

Νο. 2: Προστασία για το μέλλον

Οι καλύτεροι διευθύνοντες σύμβουλοι εργάζονται παράλληλα με την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου για να διορίσουν μέλη που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό που θα χρειαστεί η εταιρεία αύριο – όχι αυτό που χρειαζόταν χθες.

Νο. 3: Αναζητούν βοήθεια

Τα ικανά διοικητικά συμβούλια δεν παρέχουν μόνο πλούτο γνώσεων στους CEO, αλλά, σε σχέση με τους περισσότερους συμβούλους, είναι επίσης σημαντικά φθηνότερα, λέει ο Malhotra.

Εν ολίγοις, οι καλύτεροι διευθύνοντες σύμβουλοι βρίσκουν τρόπους να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι είναι αντιπρόσωποι των μετόχων της εταιρείας και πρέπει να ενεργούν προς το συμφέρον τους.