Το 50% των εφήβων παραδέχεται πως είναι εθισμένο στα κινητά τηλέφωνα

Το 50% των εφήβων παραδέχεται πως είναι εθισμένο στα κινητά τηλέφωνα
Photo:

Νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν. 

Την περασμένη εβδομάδα η μη κερδοσκοπική εταιρεία Common Sense Media δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης για τη χρήση κινητών συσκευών και τις οικογενειακές συγκρούσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.200 γονείς και έφηβοι, και το 50% των εφήβων δήλωσαν ότι «αισθάνονται εθισμένοι» από τις κινητές συσκευές τους.

Παρόλο που οι έφηβοι «αυτοδιαγνώστηκαν» με εθισμό στις κινητές συσκευές, όπως παλαιότερα υπήρχε ο εθισμός στο διαδίκτυο, πρόκειται για πραγματικότητα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα μαγευτικά, με ειδοποιήσεις από εφαρμογές όπως το Facebook και το Twitter να προφέρουν «δονήσεις ευχαρίστησης» στους χρήστες κατά κάποιο τρόπο παρόμοιες με τις επιπτώσεις που έχουν τα ναρκωτικά στο σώμα και τα τυχερά παιχνίδια.

Στην πραγματικότητα, η τελευταία έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών, το 2013 DSM 5, προσέθεσε μια κατηγορία με εθιστικές διαταραχές συμπεριφοράς που περιλαμβάνουν τόσο τα τυχερά παιχνίδια όσο και τα παιχνίδια στο διαδίκτυο. Ο εθισμός από το κινητό τηλέφωνο μπορεί να μην είναι πολύ πίσω – προγράμματα αποτοξίνωσης κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη εμφανιστεί σ τις ΗΠΑ.

Η έρευνα της Common Sense διαπίστωσε επίσης ότι, ενώ η χρήση κινητών συσκευών μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις στην οικογένεια, δεν μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βλάβη. Περίπου το 70% των γονέων και των εφήβων δήλωσαν ότι διαφωνούσαν σχετικά με τη χρήση των συσκευών, και το 77% των γονέων δήλωσαν ότι η προσοχή των έφηβων παιδιών τους αποσπάται από τα τηλέφωνα ή ταμπλέτες τους όσο η οικογένεια προσπαθεί να περάσει παραγωγικό χρόνο.

Αλλά πάνω από το 80% και των δύο ομάδων, δήλωσε ότι παρά όλα αυτά, η κινητή τεχνολογία δεν έχει κάνει καμία διαφορά στις οικογενειακές σχέσεις, ούτε τις βελτίωσε. Ενώ μερικά από αυτά μπορεί να είναι ευσεβής πόθος κάποιων ερωτηθέντων, και πιθανότατα αντανακλά επίσης την ικανότητα των γονιών να ελέγχουν περισσότερα τα παιδιά τους μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα και τα social media.