Το 75% των δισεκατομμυριούχων ζητά φορολόγηση του πλούτου τους – Το 54% εκτιμά πως απειλεί τη Δημοκρατία

Το 75% των δισεκατομμυριούχων ζητά φορολόγηση του πλούτου τους – Το 54% εκτιμά πως απειλεί τη Δημοκρατία
Brazilian millionaire Cozete Gomes (R) checks her cellphone as she flies on her helicopter over Sao Paulo, on April 4, 2013. Cozete Gomes owns eight companies in the sector of promotional events, assignment of temporary labor, outsourcing of labor and services, recruitment and selection, training and events, which last year grossed about 100 million reais (US dollars 50,3 millions). AFP PHOTO / Nelson ALMEIDA (Photo credit should read NELSON ALMEIDA/AFP/Getty Images) Photo: AFP
Το 72% των πλουσιότερων ανθρώπων πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος συμβάλλει στην εξαγορά πολιτικής επιρροής

Εν μέσω του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο γίνονται ολοένα πλουσιότεροι όπως προκύπτει και από την τελευαία έκθεση της Oxfam που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα.

Το Fortune.com φιλοξένησε ένα άρθρο του Τσακ Κόλινς, του δισέγγονου του Όσκαρ Μάγιερ, του ιδρυτή της εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Oscar Mayer.

Ο Κόλινς αναφέρει πως «κατά γενικό κανόνα, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να φορολογούνται περισσότερο. Και ενώ κάθε κανόνας έχει και μια εξαίρεση, αιφνιδιάστηκα από αυτό που έμαθα από μια πρόσφατη έρευνα για τους υπερπλούσιους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος αναφέρεται σε «νέα δημοσκόπηση της Survation, που διεξήχθη για λογαριασμό της οργάνωσης “Πατριωτών Εκατομμυριούχων”, αμφισβητεί την αντίληψή μας για το ποιοι υποστηρίζουν τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων και των υπερπλούσιων. Η έρευνα διεξήχθη τον Δεκέμβριο και μέτρησε τα συναισθήματα των ατόμων στις χώρες της G20 που έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία. Για να το θέσουμε ευγενικά, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά».

Ακόμα, ο Κόλινς υποστηρίζει πως«το 75% των ερωτηθέντων -και πάλι, όλοι τους πλούσιοι σύμφωνα με κάθε λογική μέτρηση- υποστηρίζουν τη θέσπιση φόρου περιουσίας 2% για τους δισεκατομμυριούχους, όπως προτείνεται από το Φορολογικό Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο του 2023.

Και το 74% υποστηρίζει υψηλότερους φόρους επί του πλούτου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Το 72% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος συμβάλλει στην εξαγορά πολιτικής επιρροής και το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για την ίδια τη δημοκρατία.

Ίσως το πιο εξαιρετικό εύρημα είναι ότι το 58% υποστηρίζει την εισαγωγή φόρου πλούτου 2% για άτομα με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια».

Τι κάνουν οι κυβερνήσεις;

Ο Κόλινς συνεχίζει λέγοντας πως στο ενδεχόμενο που «οι υπερπλούσιοι (για να μην αναφέρω τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού) υποστηρίζουν την επιβολή πρόσθετων φόρων στους εαυτούς τους, γιατί οι παγκόσμιοι ηγέτες μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί -ή αρνηθεί- να αναλάβουν δράση;».

Επιπλέον, ο ίδιος σημειώνει πως συνυπέγραψε κοινή επιστολή 250 δισεκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων προς τους παγκόσμιους ηγέτες με την οποία καλούν τις κυβέρνησης να αυξήσουν τους φόρους στα πλουσιότερα άτομα.

Η επιστολή καλεί σε ταχεία δράση «για τη φορολόγηση μας, των πλουσιότερων της κοινωνίας. Αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά το βιοτικό μας επίπεδο, ούτε θα στερήσει τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη του έθνους μας. Αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό δημοκρατικό μας μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com