Το «αδίστακτο» σχέδιο του Έλον Μασκ να κλείσει νωρίς τη συμφωνία του με το Twitter

Το «αδίστακτο» σχέδιο του Έλον Μασκ να κλείσει νωρίς τη συμφωνία του με το Twitter
Elon Musk Twitter account seen on Mobile with Elon Musk in the background on screen, seen in this photo illustration. On 19 February 2023 in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πώς κατάφερε να απολύσει τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας και να τα εμποδίσει να εισπράξουν μια πληρωμή «200 εκατομμυρίων δολαρίων».

Σύμφωνα με μια επερχόμενη βιογραφία του Έλον Μασκ από τον καταξιωμένο συγγραφέα Walter Isaacson, το κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς του Twitter επισπεύτηκε κατά λίγες ώρες με στόχο να τιμωρηθούν ο διευθύνων σύμβουλος Parag Agrawal και η ανώτερη διοίκηση της εταιρείας.

Αντί να επιτρέψει στα κορυφαία στελέχη να παραιτηθούν με την αλλαγή της διοίκησης όπως αρχικά αναμενόταν, ο Μασκ άλλαξε τα σχέδια στο τελευταίο δευτερόλεπτο εν αγνοία τους, έγραψε ο Isaacson σε απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να τερματίσει την απασχόλησή τους πριν κατοχυρωθούν τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών τους.

«Υπάρχει μια διαφορά 200 εκατομμυρίων δολαρίων ‘στον κουμπαρά’ μεταξύ του κλεισίματος της συμφωνίας απόψε και του να το κάνω αύριο το πρωί», εξήγησε ο Μασκ στον βιογράφο του Steve Jobs, τον οποίο επέλεξε προσωπικά για να γράψει μια επίσημη βιογραφία του.

Ο νέος ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Tesla ήθελε την τιμωρία επειδή πίστευε ότι η ομάδα του Agrawal διόγκωσε με δόλο τον αριθμό των χρηστών του Twitter με δυνατότητα δημιουργίας εσόδων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Μασκ να πληρώσει το αρχικό ποσό των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια τιμή που πρότεινε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ακριβώς πριν αρχίσουν να πέφτουν οι αποτιμήσεις των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας εκείνο το καλοκαίρι.

«Ήταν τολμηρό, ακόμη και ανελέητο», έγραψε ο Isaacson για την αλλαγή σχεδίων στο ‘παρά πέντε’. «Αλλά ήταν δικαιολογημένο στο μυαλό του Μασκ λόγω της πεποίθησής του ότι η διοίκηση του Twitter τον είχε παραπλανήσει».

Η προσπάθεια του Μασκ να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που είχε υπογράψει με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ματαιώθηκε από δικαστήριο του Ντέλαγουερ, αφού ο τότε πρόεδρος του Twitter, Bret Taylor, κατέθεσε μήνυση για να επιβάλει την εκτέλεση της συμφωνίας.

Παρόλο που ο Μασκ συνειδητοποίησε ότι η ήττα ήταν αναπόφευκτη, ο διευθύνων σύμβουλος είχε ακόμα έναν άσσο στο μανίκι του. Το να απολύσει τον Agrawal και τα μεγαλοστελέχη του σήμαινε ότι μπορούσε ακόμη να προκαλέσει ένα τελευταίο πλήγμα σε εκείνους που τον είχαν παραπλανήσει.

Για να λειτουργήσει το σχέδιο, ωστόσο, ο Isaacson είπε ότι όλα έπρεπε να είναι τέλεια συγχρονισμένα και εκτελεσμένα. Κάθε δευτερόλεπτο μετρούσε.

Ακριβώς στις 4:12 μ.μ. στις 28 Οκτωβρίου 2022, όταν έκλεισε η συμφωνία, ο βοηθός του μεγιστάνα παρέδωσε επιστολές απόλυσης στον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter και στους τρεις κορυφαίους διευθυντές.

Έξι λεπτά αργότερα είχαν όλοι συνοδευτεί έξω από το κτίριο και είχαν αποκοπεί από το email της εταιρείας.

«Ο Agrawal είχε έτοιμη να στείλει την επιστολή παραίτησής του, επικαλούμενος την αλλαγή διοίκησης. Αλλά όταν κόπηκε το email του στο Twitter, του πήρε λίγα λεπτά για να μεταφέρει το έγγραφο σε μήνυμα στο Gmail», έγραψε ο Isaacson. «Μέχρι να το κάνει είχε ήδη απολυθεί από τον Μασκ».

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχει ισχυριστεί πολλές φορές ότι δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τα χρήματα ή τα οικονομικά της συμφωνίας του με το Twitter, αφού αγόρασε το Twitter για να σώσει το «μέλλον του πολιτισμού» και να βοηθήσει αλτρουιστικά την ανθρωπότητα.

Αλλά αυτό φαίνεται να μην είναι απολύτως αληθές. Σαφώς και νοιάζεται, τουλάχιστον όταν νιώθει ότι τον εξαπάτησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com